Ziel: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
("niet-menselijke"...?)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:SoulCarriedtoHeaven.jpg|thumb|De ziel van de overledene wordt naar de hemel gebracht]]
 
[[Bestand:SoulCarriedtoHeaven.jpg|thumb|De ziel van de overledene wordt naar de hemel gebracht]]
De '''ziel''' staat in de [[filosofie]] voor de niet-menselijke (eeuwige) geest. In de klassieke [[Oudheid]] was de ziel vaak in de [[literatuur]] te vinden, maar had ook meerdere betekenissen. Volgens [[Plato]] betekende de ziel "het morele en intellectuele zelf". De ziel zag hij
 
als drieledig: het intellect, de wil en de lust. [[Aristoteles]] volgde Plato in dit onderscheid: volgens hem waren er 3 zielen: de vegetatieve ziel ([[planten]]), de affectieve ziel ([[dieren]]), en de rationele ziel ([[mens]]en). De ziel zou dan na de dood naar de ideeënwereld gaan.
 
Tegenwoordig wordt een onderscheid gemaakt tussen [[instinct]], wat dieren hebben, en het [[bewustzijn]]. Volgens het [[christendom]] bestaat de mens uit [[geest]], ziel en [[lichaam]]. In de ziel zitten de menselijke instincten, en het is de bedoeling dat die meer geest wordt met hulp van de [[Heilige Geest]].
 
   
  +
Volgens de [[Egypte|Egyptische]] mythologie was aan de ziel te zien wat die persoon zou bereiken later.
 
  +
De '''ziel''' staat in religieuze en filosofische tradities in het algemeen voor de niet-materiële (eeuwige) geest.
  +
 
In de [[klassieke oudheid]] was de ziel of "psyche" vaak in de [[literatuur]] te vinden, maar had ook meerdere betekenissen. Volgens [[Plato]] betekende de ziel "het morele en intellectuele zelf". De ziel zag hij als drieledig: het intellect, de wil en de lust. [[Aristoteles]] volgde Plato in dit onderscheid: volgens hem waren er 3 zielen: de vegetatieve ziel ([[planten]]), de affectieve ziel ([[dieren]]), en de rationele ziel ([[mens]]en).
  +
  +
Volgens het [christendom] en het [[jodendom]] bestaat de mens uit [[geest]], ziel en [[lichaam]] en hebben alleen mensen een onsterfelijke ziel.
  +
  +
Volgens de [[Egypte|Egyptische]] mythologie bestond de menselijke ziel uit meerdere delen, zoals 'spiritueel lichaam', 'hart', 'dubbel', 'intelligentie', 'schaduw', 'vorm' en 'naam'.
  +
  +
Sommigen geloven dat ook dingen en plaatsen als rotsen, rivieren bezield zijn. Dit geloof noemen wij het [[animisme]].
   
 
==Videoclips==
 
==Videoclips==
Regel 10: Regel 16:
   
 
[[Categorie: Filosofie]]
 
[[Categorie: Filosofie]]
  +
[[Categorie: Esoterie]]
  +
[[Categorie: Religie]]

Versie van 10 jul 2018 10:26

De ziel van de overledene wordt naar de hemel gebracht


De ziel staat in religieuze en filosofische tradities in het algemeen voor de niet-materiële (eeuwige) geest.

In de klassieke oudheid was de ziel of "psyche" vaak in de literatuur te vinden, maar had ook meerdere betekenissen. Volgens Plato betekende de ziel "het morele en intellectuele zelf". De ziel zag hij als drieledig: het intellect, de wil en de lust. Aristoteles volgde Plato in dit onderscheid: volgens hem waren er 3 zielen: de vegetatieve ziel (planten), de affectieve ziel (dieren), en de rationele ziel (mensen).

Volgens het [christendom] en het jodendom bestaat de mens uit geest, ziel en lichaam en hebben alleen mensen een onsterfelijke ziel.

Volgens de Egyptische mythologie bestond de menselijke ziel uit meerdere delen, zoals 'spiritueel lichaam', 'hart', 'dubbel', 'intelligentie', 'schaduw', 'vorm' en 'naam'.

Sommigen geloven dat ook dingen en plaatsen als rotsen, rivieren bezield zijn. Dit geloof noemen wij het animisme.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ziel&oldid=520041"