Ziel: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Artikel is verbeterd.)
(niet helemaal juist)
Regel 1: Regel 1:
De '''ziel''' staat in de [[filosofie]] voor de niet-menselijke (eeuwige) geest. In de [[klassieke oudheid]] was de ziel vaak in de [[literatuur]] te vinden, maar had ook meerdere betekenissen. Volgens [[Plato]] betekende de ziel "het morele en intellectuele zelf". [[Aristoteles]] had echter een heel ander idee hierover; volgens hem waren er 3 zielen: de vegetatieve ziel ([[planten]]), de affectieve ziel ([[dieren]]), en de rationele ziel ([[mens]]en). In het [[Christendom]] bestaat de mens uit [[geest]], ziel en [[lichaam]]. Je ziel is volgens het christendom je [[karakter]], je persoonlijkheid. Volgens de [[Egypte|Egyptische]] mythologie was aan de ziel te zien wat die persoon zou bereiken later.
+
De '''ziel''' staat in de [[filosofie]] voor de niet-menselijke (eeuwige) geest. In de [[klassieke oudheid]] was de ziel vaak in de [[literatuur]] te vinden, maar had ook meerdere betekenissen. Volgens [[Plato]] betekende de ziel "het morele en intellectuele zelf". De ziel zag hij
  +
als drieledig: het intellect, de wil en de lust. [[Aristoteles]] volgde Plato in dit onderscheid: volgens hem waren er 3 zielen: de vegetatieve ziel ([[planten]]), de affectieve ziel ([[dieren]]), en de rationele ziel ([[mens]]en). In het [[christendom]] bestaat de mens uit [[geest]], ziel en [[lichaam]]. Volgens het christendom bestaat de mens uit geest, ziel en lichaam. Volgens de [[Egypte|Egyptische]] mythologie was aan de ziel te zien wat die persoon zou bereiken later.
   
 
[[Categorie: Filosofie]]
 
[[Categorie: Filosofie]]

Versie van 12 mei 2018 17:29

De ziel staat in de filosofie voor de niet-menselijke (eeuwige) geest. In de klassieke oudheid was de ziel vaak in de literatuur te vinden, maar had ook meerdere betekenissen. Volgens Plato betekende de ziel "het morele en intellectuele zelf". De ziel zag hij als drieledig: het intellect, de wil en de lust. Aristoteles volgde Plato in dit onderscheid: volgens hem waren er 3 zielen: de vegetatieve ziel (planten), de affectieve ziel (dieren), en de rationele ziel (mensen). In het christendom bestaat de mens uit geest, ziel en lichaam. Volgens het christendom bestaat de mens uit geest, ziel en lichaam. Volgens de Egyptische mythologie was aan de ziel te zien wat die persoon zou bereiken later.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ziel&oldid=514149"