Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Wouter Beke

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wouter Beke

Wouter Beke (Lommel, 9 augustus 1974) is een Belgisch politicus van Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V). Beke is de partijvoorzitter van deze politieke partij en tevens lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ook is hij burgemeester van Leopoldsburg.

Beke studeerde politieke wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2004 behaalde hij zijn doctoraat in sociale wetenschappen. Hierna ging hij nog politiek recht studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. Tussen 1996 en 2003 was hij assistent op de afdeling politicologie. Tussen 2003 en 2010 was hij ondervoorzitter van de CD&V. Beke publiceerde een boek waarin hij het beleid van premier Guy Verhofstadt bekritiseerde. Beke was het niet eens met sociale wetten die zijn ingevoerd onder Verhofstadt, vooral de wetten over euthanasie.

Namens CD&V was hij tussen 2004 en 2014 lid van de Senaat. Ook was hij tussen 2007 en 2013 lid van het Benelux-parlement. Nadat Etienne Schouppe staatssecretaris was geworden werd Beke tijdelijk partijvoorzitter in 2008, maar werd na een paar maanden opgevolgd door Marianne Thyssen. In 2010 werd Beke verkozen tot partijvoorzitter. In 2011 kreeg hij de opdracht van koning Albert II om een kabinet te vormen, maar dit bleek zo lastig te zijn dat hij na twee maanden ontlasting van deze taak aanvroeg. Uiteindelijk werd Elio Di Rupo formateur en later ook premier.

Sinds 2013 is Beke burgemeester van Leopoldsburg en sinds 2014 volksvertegenwoordiger.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wouter_Beke&oldid=563259"