Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Wisselkoers

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 1 jul 2020 om 16:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb|De wisselkoersen. Internationaal worden de bedragen vaak in [[Amerikaanse dollar weergeven, maar de laatste...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De wisselkoersen. Internationaal worden de bedragen vaak in Amerikaanse dollar weergeven, maar de laatste jaren gaat er roep op om die te doen in euro's.

De wisselkoers is de prijs van de ene munteenheid uitgedrukt in een andere munteenheid. Een voorbeeld is dat één Amerikaanse dollar ongeveer 0,75 euro is.

De meeste wisselkoersen veranderen ten opzichte van elkaar. Dit worden zwevende wisselkoersen genoemd. De Britse pond, de Japanse yen, de Amerikaanse dollar en de euro zweven allemaal ten opzichte van elkaar. Sommige munteenheden zijn elkaar gekoppeld. Dit worden weer vaste wisselkoersen genoemd. De Jersey-pond en de Britse pond zijn een vaste wisselkoers. Dit betekent dat de wisselkoers niet veranderd. De wisselkoers tussen de Deense kroon en de euro is een vreemde eend in de bijt. Deze wisselkoers is zwevend, maar is ook soort en met van vast, aangezien de twee nooit te veel van elkaar kunnen schelen.

Wisselkoersen zijn belangrijk in de handel, maar ook als mensen gaan reizen of op vakantie gaan naar een land met vreemde valuta. Geld wisselen gebeurd bij de bank of een geldwisselkantoor (deze staan vaak op treinstations, vliegvelden of aan de grens). Tegenwoordig kun je het geld ook bij de bank bestellen. Voor het geld wisselen moet men naast de prijs voor de munteenheid ook nog extra geld betalen. Dit extra geld heet provisie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wisselkoers&oldid=623053"