Windenergie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

windenergie kan voor heel veel in huis gebruikt worden

Windmolen
Windenergie (37573071801).jpg

Windenergie is energie die gemaakt wordt door de wind.

Opwekking van windenergie

Hoe wordt energie opgewekt?

De wind laat de rotorbladen (wieken) van een windturbine, vaak ook windmolen genoemd, draaien. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in een tandwielkast. De snel draaiende as drijft op zijn beurt een generator aan die elektriciteit opwekt. In feite is dat een grote dynamo, zo eentje zoals die op je fiets zit, maar dan veel groter.

Assen, tandwielkast en generator zijn ondergebracht in de gondel bovenop de mast. De windvaan op de gondel meet de windrichting. Zodra de windrichting verandert, zorgt een kruimotor ervoor dat de gondel weer recht op de wind wordt gericht. Kruien is ook bij gewone molens, het op de wind zetten van de wieken.

Maar hoe maak je van die wind dan elektriciteit? In de generator zit een grote magneet. Wanneer de generator in beweging komt, komt de magneet ook in beweging, deze gaat dan heel hard draaien. Door die draaiende beweging ontstaan er geladen deeltjes (deze elektronen zijn onzichtbaar) die ook weer heel snel bewegen en daarmee ontstaat er elektriciteit. Denk weer aan de dynamo van je fietslamp. Die doet het ook alleen door te fietsen en dus beweging te maken waardoor de magneet in de dynamo gaat draaien en je elektriciteit (namelijk licht) krijgt.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Het is milieuvriendelijk
  • Het levert schone elektriciteit
  • Windenergie is veel beter voor mens en dier in het leefmilieu

Nadelen

Een kolenmijn, voorbeeld van een fossiele brandstof
  • Ze kosten veel geld om te bouwen.
  • Er sterven jaarlijks duizenden vogels.
  • Het is duurder dan gewone energie (fossiele brandstof).

Zijn alle nadelen waar?

Het kost inderdaad veel geld om een windmolen te bouwen, maar door alle (technische) ontwikkelingen wordt het wel steeds goedkoper. De energie die het kost om een windmolen te maken, te onderhouden en ook weer af te breken is (wanneer de windmolen draait) met 3 tot 6 maanden weer terug verdiend. Daarna draait die zonder uitstoot van schadelijke stoffen en levert die alleen maar energie (in 20 jaar levert het 80 keer meer energie als dat het gekost heeft).

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de vogelsterfte door windmolens, maar men weet al wel dat er 2 keer zoveel vogels door de windmolens op land sterven, dan door de windmolens op zee. Dit komt waarschijnlijk doordat de vogels op land meer afleiding hebben, waardoor ze minder opletten. Op zee zijn er verder geen andere obstakels dan de windmolens. Windmolens op zee is voor de vogels dus iets beter.

Windenergie is duurder dan gewone energie (fossiele brandstof). Maar als we alle kosten van fossiele brandstof doorberekenen, bijvoorbeeld de kosten van mensen die ziek worden door de uitstoot van schadelijke stoffen en medicijnen nodig hebben (bij bijvoorbeeld een luchtwegaandoening) of gebouwen en natuur dat aangetast wordt en hersteld moet worden, dan is de gewone energie niet zo goedkoop meer. Deze kosten worden nu niet doorberekend in de prijs van de energie, maar wanneer we dat wel zouden doen, dan wordt deze energie net zo duur als duurzame energie. Daarnaast zullen de fossiele brandstoffen in de toekomst een keer opraken en alles wat schaars is, wordt uiteindelijk ook duurder. In de toekomst zal het prijsverschil daardoor naar verwachting steeds kleiner worden.

Toekomst

Windmolens zullen in de toekomst zeer belangrijk worden voor het produceren van elektriciteit. Want deze energie is veilig, goedkoop, levert schone energie en de wind raakt nooit op

Bronnen

Beurskens, J., & Kuik, G. v. (2004). Alles in de wind. Maastricht: Drukkerij Cortjens. Everaert, J., Devos, K., & Kuijken, E. (2002). Windturbines en vogels in Vlaanderen. Brussel: Instituut voor Natuurbehoud. http://www.schooltv.nl/video/hoe-werkt-een-dynamo-elektriciteit-opwekken/#q=trefwoord%3A%22dynamo%22. (2003, 7 1). Opgehaald van www.schooltv.nl. http://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Windmolens-op-zee.htm. (2016). Opgehaald van www.wur.nl. https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/windenergie/. (2016). Opgehaald van www,milieucentraal.nl. https://www.windcentrale.nl/blog/hoe-werkt-een-windmolen/. (sd). Opgehaald van www,windcentrale.nl.

Links

Meer info : Windenergie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Windenergie&oldid=807109"