Wim Kok

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Kok
Wim Kok 2011.jpg
foto 2011
Naam voluit
Geboren 29 september 1938
Geboren te Bergambacht
Overleden 20 oktober 2018
Overleden te Amsterdam
Gehuwd met
Relatie met
Partij PvdA
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 1994 (als premier)
Aftreden 2002 (als premier)
Voorganger Ruud Lubbers
Opvolger Jan Peter Balkenende
Functie(s)
Minister van Staat / Voormalig premier
Portaal Portal.svg Politiek

Willem (Wim) Kok (1938-2018) was een Nederlands politicus en vakbondsleider. Hij werd geboren in de Zuid-Hollandse gemeente Bergambacht. Hoewel 90 procent van de inwoners van dit dorp streng gereformeerd was, was de vader van Wim Kok overtuigd socialist. Je kunt dus zeggen dat Wim Kok het socialisme met de paplepel kreeg ingegoten.

Carrière bij de vakbond

De jonge Kok was erg pienter en behaalde achtereenvolgens de diploma's Mulo-B en Hbs-B, opleidingen met veel wis- en natuurkunde in het pakket. Daarna volgde hij van 1956-58 een businessopleiding bij Instituut Nijenrode in Breukelen (dat tegenwoordig tot universiteit is opgewaardeerd). Zijn socialistische achtergrond was Kok echter trouw gebleven en in 1961 werd hij lid van de PvdA en vanzelfsprekend ook van de socialistische vakbond NVV. Actief betrokken bij het vakbondswerk klom hij gestaag op in de rangorde van de bond. In 1973 werd hij voorzitter van het NVV, de hoogste functie binnen de bond en later, in 1976, van de FNV, de fusie tussen het socialistische NVV en het katholieke NKV.

Carrière in de politiek

Die functie bekleedde Kok tot 1985. In 1986 werd hij lid van de Tweede Kamer en als opvolger van Joop den Uyl leider van de PvdA-fractie. In 1989 trad hij namens zijn partij toe tot het Kabinet Lubbers-III als vice-minister-president en minister van Financiën. Dat kabinet zat de rit helemaal uit en toen er in 1994 verkiezingen werden gehouden, werd de PvdA de grootste partij. De PvdA kreeg de gelegenheid een kabinet te formeren en dat leidde tot een coalitie die niemand voor mogelijk had gehouden, namelijk met de VVD. Wim Kok werd van dit zogeheten paarse kabinet premier. Ook dit kabinet zat de rit helemaal uit. Op Kok-I volgde in 1998 Kok-II, dat in 2002 in het zicht van de haven strandde op het vernietigende NIOD-rapport over Srebrenica.

In 2003 werd Kok benoemd tot minister van Staat, een erefunctie die verder inhoudsloos is. In datzelfde jaar ontving hij een eredoctoraat van de universiteit Nijenrode.

Nevenfuncties. Het Kwartje van Kok

Wim Kok bekleedde een groot aantal nevenfuncties, onder meer bij het bedrijfsleven. Had hij als politicus nog gesproken van "ordinaire zakkenvullerij" bij de toekenning van bonussen aan directieleden, nu hij er zelf (als toezichthouder) bij betrokken was, wilde hij van geen kritiek weten. Het kwam Kok, de socialist, op bittere verwijten te staan. Nog negatiever is het beeld dat van hem blijft bestaan over het "Kwartje van Kok". Dat was een door Kok als minister van Financiën in 1991 ingevoerde "tijdelijke" verhoging van de accijns op benzine. Maar je weet: in de politiek is niets zo definitief als iets tijdelijks en het Kwartje werd dan ook nimmer aan de automobilist teruggegeven.

Kok overleed op 80-jarige leeftijd nadat hij enige tijd ziek was geweest.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wim_Kok&oldid=571996"