William Faulkner

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 11 nov 2022 om 13:01
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Faulkner in 1954

William Cuthbert Faulkner (New Albany (Mississippi), 25 september 1897 - Oxford (Mississippi), 6 juli 1962) was een belangrijk Amerikaans schrijver. Faulkner wordt gezien als degene die het literaire modernisme naar de VS bracht. Faulkner werd dan ook geïnspireerd door schrijvers als Virginia Woolf, Marcel Proust en James Joyce. Soms rekent men hem ook onder de schrijvers van de Lost Generation.

Het lezen van boeken van Faulkner kan soms een hele inspanning zijn. Faulkners stijl met lange complexe zinnen verschilde sterk van die van zijn literaire rivaal Ernest Hemingway. Faulkner gebruikte vaak de "stream of consciousness"-techniek, waarbij de lezer leest wat de personages denken en er weinig dialoog is. Daarnaast gebruikte Faulkner veel personages van wie de lezer de gedachten volgde, waarbij het niet altijd duidelijk was welk personage wat denkt. Faulkner stond bekend om zijn dramatische, psychologische en emotionele verhaallijnen. Bekende boeken van Faulkner zijn The Sound and the Fury (1929), As I Lay Dying (1930) en Absalom, Absalom! (1936).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=William_Faulkner&oldid=745780"