Wikikids:Info: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wikikids:Info is verplaatst naar De zon: omdat dit over de zon gaat en daarom moet het zo heten DUHHHhh..........)
k (Wijzigingen door Miss-Pizza (Overleg); hersteld tot de laatste versie door Patricia)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Projectgroep'''<br>
De Zon
 
  +
{{Wikikids:Projectgroep}}
   
  +
;Afbeeldingen:De WikiKids-logo's zijn gemaakt door Andrea.
   
  +
;Contact:Je kunt contact met ons opnemen via [mailto:webmaster@wikikids.nl webmaster@wikikids.nl]
De zon Zelf
 
De zon zelf is een ster.
 
De zon bestaat zelf uit:waterstof,helium en wat andere gassen.
 
Waterstoffen en helium bestaan uit atomen. Atomen zijn kleine deeltjes waaruit andere stoffen zijn gemaakt.
 
Atomen kunnen aan elkaar vast gaan zitten.
 
Als twee of meer soorten atomen aan elkaar vast gaan zitten,worden ze samen tot andere stoffen gebouwd.
 
Die stoffen heten monocle.
 
De zon is een grote gasbol.
 
Daarom weegt de zon minder dan je verwacht.
 
De aarde past 1.392.000 keer in de zon. Maar de is niet 1.392.000 zwaarder dan de aarde ,zij is maar 330.000 keer zwaarder.
 
Dat komt doordat de zon uit allemaal gassen is gemaakt. De middellijn van de zon is 1,3 miljoen km.
 
Je kan zien dat de zon aan de randen minder helder is dan in het midden. Bij de randen kijk je erdoor heen.
 
   
  +
;Dislcaimer:Aan de inhoud van deze pagina's [[Wikikids:General disclaimer|kunnen geen rechten worden ontleend]].
   
  +
==Zie ook==
Natuurverschinselen
 
  +
*[[Wikikids:Auteursrechten]]
 
  +
*[[Wikikids:English explanation]]
In maart 1989 viel in het noorden van Canada in veel steden het licht uit.
 
Scheppen en vliegtuigen verloren hun radiocontact.
 
Satellieten werden gestoord in hun baan om de aarde.
 
In Nederland was die nacht er een rode gloed aan de hemel te zien. Het was poollicht.
 
Normaal is dat in de buurt van polen te zien,en dat nog een enkel keertje ook!Maar nu was het ook bij ons te zien!
 
De oorzaak was de zon. Die had kort daarvoor enorme zonnevlammen uit gestoten.
 
Zonnevlammen zijn uitbarstingen aan het oppervlak van de zon. Ze ontstaan vooral het meest in de buurt van zonnevlekken.
 
De energie van de vlam is hartstikke groot,zo groot dat het heel Nederland voor ziet van 1 miljoen jaar elektriciteit.
 
Bij zo´n uitbarsting,vliegt de straling van de zonnevlam de ruimte in.
 
Sommige stralingendeeltjes bereiken de aarde binnen in een half uur.
 
Dat is heel snel want als wij naar een of andere planeet gaan duurt wel zo´n 5/6 jaar!
 
Ze veroorzaken elektrische- en radio storingen.
 
Andere deeltjes zorgen voor poollicht.
 
Poollicht veranderd snel van vorm en van kleur.
 
Na een dag of twee bereikt de magnetische straling de aarde. Vogels zijn gevoelig voor zo´n magnetische straling.
 
Ze gebruiken een soort ´inwendig kompas´ om de weg te vinden. In Julie 1988 werden er 3000 postduiven in Frankrijk losgelaten. De vogels kwamen uit Verenigd Koningrijk en Noord-Ierland.
 
De bedoeling was dat ze hun eigen huis terug zouden vinden. Twee dagen daarvoor was er een enorme zonnevlam in de ruimte gevonden.
 
De zonnevlam stoten erg veel magnetische stralingen uit zodat er maar een paar postduiven de weg naar huis konden vinden!
 
 
Het zonnestelsel
 
Het zonnestelsel is een gebied van de ruimte dat door de zwaartekracht van de zon staat,een gelige ster dat 5 miljard staat te stralen.
 
Na de zon zijn de planeten van het zonnestelsel het belangrijkste,de een ruwweg cirkelvormige ban rond de zon maken. Om de meeste planeten draaien manen,terwijl een enorm aantal kleinere brokken steen en ijs mee draaien. Ook zweven nietige deeltjes rond de grotere lichamen,variërend door de zon haar uitgestoten atoomfragmenten tot stofjes en ijsdeeltjes in komeetstaarten. Ons deeltje zonnestelsel is van die tijd de eerste waarnemers van huidige tijdperk van ruimtesondes veel bestudeerd,maar er zijn nog veel verassingen.
 
De volgorde van de planeten
 
De zon,Mercurius,Venus,Aarde-maan,Mars,Jupiter,Saturnus,Uranus,Neptunus en Pluto
 
 
 
Mercurius is een hele kleine planeet. Door het zonlicht van de zon is Mercurius heel erg heet maar s`nachts is het heel erg koud. In sommige kraters van Mercurius is de bodem van de krater helemaal bevroren! Doordat Mercurius geen lucht met warmte vasthoudt is het s´nachts erg koud. Mercurius z´n gemiddelde afstand van de zon is 57,9 miljoen kilometer. De temperatuur kan soms van -18 °C to 430 °C oplopen.
 
 
Venus is de dichtbijzijnde planeet. De hemel van Venus is geel en er zitten veel wolken. Die wolken houden zonnewarmte vast en zo is Venus een hartstikke warme planeet. Binnenin Venus kan geen mens in Venus overleven! Venus heeft hele hoge vulkanen. Sommige vulkanen zijn hoger dan de hoogste bergen op aarde! De beroemste vulkaan is de Maat Mons,is ruim negen kilometer hoog. Soms barsten alle vulkanen tegelijk en is Venus helemaal bedekt met lava. De lucht op Venus is vol dodelijk zuur en bliksemflitsen. Ruimtevaartuigen worden bijna meteen verwoest door de hitte en het zuur. De gemiddelde afstand van de zon is 108,2 miljoen kilometer. De temperatuur is 464 °C.
 
 
Mars is rood doordat er veel ijzer in de grond zit. De lucht heeft het ijzer rood gemaakt, net als roestig ijzer op aarde. Het oppervlak van Mars bestaat uit woestijnen, ravijnen, kraters en grote dode vulkanen. Olympus Mons is de hoogste vulkaan van het zonnestelsel. Hij is 24 kilometer hoog. Lang geleden was de lucht op Mars dikker en er waren dalen vol water. Misschien was er toen leven op Mars. De gemiddelde afstand tot de zon is 227,9 miljoen kilometer. De temperatuur is -12,5 °C to 25 °C.
 
 
Jupiter is de grootste planeet. Hij is 1300 keer zo groot als de aarde. Hij draait snel om zijn as, zodat een dag maar tien uur duurt. Omdat Jupiter geen vast oppervlak heeft, kan er geen ruimtevaartuig landen. Jupiter is een heel stormachtige planeet. Er woedt een grote storm die al meer dan 300 jaar duurt! Vanaf de aarde ziet deze storm eruit als een grote rode vlek. Jupiter´s gemiddelde afstand van de zon is 778,3 miljoen kilometer. De temperatuur van Jupiter (de hoogste wolkenlaag) is -110 °C.
 
 
Saturnus. Veel mensen vinden Saturnus de mooiste planeet van het hele zonnestelsel. Saturnus is zo licht dat hij zou blijven drijven in water, als er tenminste een HELE GROTE oceaan bestond, want Saturnus is de op een na grootste planeet! De ringen van Saturnus bestaan uit miljarden stenen. Jupiter, Uranus en Neptunus hebben ook ringen, maar die zijn niet zo groot en helder als die van Saturnus. Saturnus gemiddelde afstand van de zon is 1,43 miljard kilometer. De temperatuur (van de hoogste wolkenlaag) is -140 °C.
 
 
Uranus is een grote, koude, blauwgroen wereld met een heleboel donkere ringen en ijzige manen. Doordat Uranus nogal raar draait, duurt de nacht op sommige plaatsen meer dan 40 jaar. Het oppervlak van Miranda, een van Uranus´ manen, is ongelofelijk ruw en verwrongen met enorme rotswanden, ravijnen en kraters. De gemiddelde afstand van de zon is 2,87 miljard kilometer. De temperatuur (van de hoogste wolkenlaag) is -214 °C.
 
 
Neptunus is een hele koude, blauwe, verre wereld. De ruimtesonde Vojager2 had 12 jaar nodig om er te komen! Op Triton, een van de manen van Neptunus, zijn vulkaanuitbarstingen van vloeibare stikstof gevonden. (Vloeibare stikstof is een heel koude chemische stof). Neptunus is de stromachtigste planeet, met windsnelheden tot 2000 kilometer per uur. Dat is drie keer zo snel als een orkaan op aarde! Soms zijn stormwolken te zien als witte vegen of als donkere plekken. De gemiddelde afstand van de zon is 4,5 miljard kilometer. De temperatuur (van de hoogste wolkenlaag) is -200 °C.
 
 
Pluto is de planeet die het verste van de zon staat. Hij is roodbruin en kleiner dan de maan van de aarde. Je kunt Pluto alleen zien met een krachtige telescoop. Pluto heeft een enorme maan die Charon heet en pas in 1978 is ontdekt. Charon is donkerder en grijzer dan Pluto, maar is net als Pluto bedekt met stenen en ijs. Op Pluto is de zon niet meer dan een heldere ster, en het is er altijd donker. Pluto is de enige planeet die nog niet verkent is door een ruimtesonde.
 
 
 
De temperatuur van de zon
 
 
Sommige delen van de zon zijn heter dan andere delen. De fotosfeer is ongeveer 6100 graden Celsius. De Corona kan wel een miljoen graden Celsius zijn. De kern van de zon is 15 miljoen graden Celsius. In een hele .. bij ons op aarde wordt het maar … graden Celsius, en dat is al heet genoeg!
 

Versie van 7 okt 2009 21:42

Projectgroep
Wikikids:Projectgroep

Afbeeldingen
De WikiKids-logo's zijn gemaakt door Andrea.
Contact
Je kunt contact met ons opnemen via webmaster@wikikids.nl
Dislcaimer
Aan de inhoud van deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Info&oldid=115205"