Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Wikikids:Clubhuis

Uit Wikikids
Versie door Bobbyjohn10 (overleg | bijdragen) op 19 okt 2019 om 09:52 (Uitbreidingen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

 • Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut!
 • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden

Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de European accessibility act in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je hier (Engels). Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.

 • Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
 • Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
 • Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?

Graag hoor ik jullie reacties. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 2 okt 2019 22:41 (CEST)

Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 okt 2019 15:50 (CEST)
Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg · (MOD) 5 okt 2019 16:27 (CEST)
Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 okt 2019 19:55 (CEST)
Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. :) apoo overleg · (MOD) 5 okt 2019 21:39 (CEST)

Uitbreidingen

Beste moderatoren,

Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.

 1. Disambiguator zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. Zie dit.
 2. FileExporter zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
 1. AdvancedSearch zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
 1. Thanks, om gebruikers te bedanken.
 1. WikimediaBadges en GuidedTour, een idee voor de badges?

Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 15 okt 2019 15:40 (CEST)

 1. Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
 2. Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 3. Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
 4. Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
 5. Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 15 okt 2019 20:30 (CEST)
2. Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
Groetjes,Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 okt 2019 14:58 (CEST)
Nee, dat kan sowieso niet. En daarnaast ben ik er geen voorstander van om al onze plaatjes te verhuizen naar commons. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 16 okt 2019 17:06 (CEST)
Ik ben wel benieuwd naar de meningen van de anderen. Wat betreft de extensies Thanks en GuidedTour. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 okt 2019 17:32 (CEST)
Plaatjes van WikiKids zou ik hier gewoon laten staan. Verder eens met Apoo. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 18 okt 2019 21:25 (CEST)
 1. Neutraal Neutraal
 2. Tegen Tegen - Je hebt niets meer aan het uploaden op WikiKids. De huidige afbeeldingen die nu op WikiKids staan die zou ik hier laten staan.
 3. Tegen Tegen - Het is niet slecht maar ook niet echt nodig. Het huidige zoeksysteem biedt eigenlijk al best veel en is al best makkelijk voor kinderen.
 4. Voor Voor - Dit idee vind ik zeker leuk en handig. I.p.v. dat je op de OP van iemand zegt: bedankt voor het wijzigen van dit of dat kan je gewoon via die extensie een gebruiker bedanken.
 5. Voor Voor - Ben het eens met de GuidedTour, zal zeker handig zijn.
Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? · (MOD) 19 okt 2019 09:52 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=579420"