Wikikids:Boomhut: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Sjablonen opmaak)
(dabben: nieuwe subkop)
Regel 176: Regel 176:
 
::Op deze website kan je informatie vinden over heel veel dingen. Maar het is geen woordenboek. Er staan nog veel meer dingen bij. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening20181}} 3 jan 2019 09:43 (CET)
 
::Op deze website kan je informatie vinden over heel veel dingen. Maar het is geen woordenboek. Er staan nog veel meer dingen bij. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening20181}} 3 jan 2019 09:43 (CET)
 
:::oh dank je rots nu weet ik wat ze bedoelt. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 3 jan 2019 09:44 (CET)
 
:::oh dank je rots nu weet ik wat ze bedoelt. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 3 jan 2019 09:44 (CET)
 +
 +
== dabben ==
 +
 +
ààĊÉĎĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠ

Versie van 3 jan 2019 om 11:35

Welkom in de Boomhut!
Boomhut1.png

Welkom in de Boomhut van WikiKids! Hier kun je als gebruiker je vragen stellen aan andere gebruikers of moderatoren over hoe WikiKids werkt, en hoe je kan helpen. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen!

  • Oude vragen vind je in het archief van de Boomhut


Klik hier om een vraag over WikiKids te stellen!
WikiBanner-1.gif

Een terugblik op 2018...


2018

World of Color - Celebrate! (27997686070).jpg

Voor het vijfde jaar op rij ga ik het afgelopen jaar weer samenvatten, zodat we met elkaar terug kunnen blikken op het jaar 2018 en alvast vooruit kunnen kijken naar het komende jaar: 2019!

Het is Eerste Kerstdag 2018 en over exact 1 week is het Nieuwjaarsdag, oftewel 1 januari 2019! Met nog één week te gaan zit het jaar 2018 er alweer bijna op en het afgelopen jaar is weer omgevlogen... Een jaar vol met gebeurtenissen, die helaas zowel niet leuk als gelukkig wél leuk waren. Laten we nog eens terugkijken op het afgelopen jaar in deze samenvatting.

Het jaar 2018 begon met drie stormen in de maand januari. Van die drie stormen waren er twee zwaar, de storm van 3 januari en die van 18 januari. Bij die eerste storm moesten voor het eerst in de geschiedenis alle stormvloedkeringen in Nederland tegelijk dicht en bij de andere storm waren de gevolgen veel groter, er vielen 2 doden in Nederland (de storm had in totaal 10 doden geëist in Europa) en voor het eerst werd in Nederland het treinverkeer compleet stilgelegd.

Op 8 januari werd nog maar eens duidelijk hoe groot de gevolgen zijn van de gaswinning in de provincie Groningen. Bij een aardbeving met een kracht van maar liefst 3,4 op de schaal van Richter bij Zeerijp raakten veel huizen beschadigd, die toch al flink te lijden hadden onder de vele andere kleine bevingen. Sinds die datum is het vertrouwen in het kabinet door de Groningers alleen maar verslechterd, waarna later werd besloten om over een paar jaar de gaswinning definitief helemaal te stoppen in Groningen.

Op 20 april pleegde Avicii zelfmoord op 28-jarige leeftijd in Masqat, Oman. De dj was bekend van hits als Wake me up en Levels en veel fans van hem herdachten de Zweedse dj door op zijn muziek te dansen, nadat ze een minuut stilte hadden gehouden. Ook werden zijn hits na zijn dood veel beluisterd en gestreamd op YouTube en Spotify. Andere artiesten die dit jaar overleden waren Aretha Franklin, XXXTentacion (doodgeschoten) en Dolores O'Riordan van The Cranberries, maar ook andere bekende mensen zoals oud-premier Ruud Lubbers, presentatrice Mies Bouwman en de wereldberoemde Stephen Hawking.

Verder maakte de politie op 22 augustus bekend dat er een doorbraak was in de zaak van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen, waarna een paar dagen later in een Spanje een man kon worden aangehouden, de mogelijke dader. Op 20 september gebeurde er in Oss een vreselijk ongeluk met een stint waarbij vier kinderen om het leven kwamen en een vrouw en een kind zwaargewond raakten, iets wat vele mensen diep in het hart raakte. Dit leidde uiteindelijk tot een tijdelijk verbod op de stint.

Om dit overzicht niet al te triest te maken zijn er gelukkig ook nog genoeg leuke dingen gebeurd in dit jaar waar we, soms met trots, op terug kunnen kijken. Zo behaalden de Nederlandse sporters op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea maar liefst 20 medailles, waarvan er 8 goud waren en 6 zilver en brons. België moest genoegen nemen met maar 1 medaille, een zilveren.

Op 15 april mocht PSV de kampioensschaal van de Eredivisie in ontvangst nemen nadat het met 3-0 van concurrent Ajax won. Het puntenverschil werd hierdoor zo groot tussen de twee clubs dat Ajax de eerste plaats niet meer kon behalen. 1 week later mocht Feyenoord op 22 april de KNVB-beker in ontvangst nemen na de winst op AZ in de finale. Twee weken later, op 29 april, degradeerde FC Twente na 34 seizoenen uit de Eredivisie na een 5-0 nederlaag bij Vitesse.

In de nacompetitie wisten Roda JC Kerkrade (16e) en Sparta Rotterdam (17e) zich niet te handhaven, ten koste van (uiteindelijk) De Graafschap en FC Emmen, dat dit seizoen voor het eerst in de Eredivisie mocht uitkomen sinds de oprichting van de club in 1985. Tevens promoveerde Fortuna Sittard na 16 jaar eindelijk weer naar de Eredivisie, sinds de degradatie in 2002 wist de club uit Sittard niet te promoveren naar het hogere niveau.

En dan de zomer van dit jaar. Deze was uitzonderlijk warm en verschillende records uit 1976 en 2003, de (tot dit jaar toe) heetste zomers die Nederland heeft gekend, werden verbroken. Op 27 juli werd op 0,4 graden na het temperatuurrecord bijna verbroken: het record was 38,6 graden in Warnsveld (uit 1944) en in Arcen (Limburg) werd het 38,2 graden. Wel kende Nederland twee hittegolven in de maand juli en heerste er vanaf 2 augustus een officieel watertekort. Het was ook de zomer van het WK voetbal in Rusland, waarbij Frankrijk het toernooi won door Kroatië in de finale met 4-2 te verslaan.

Kortom: het was (alweer) een jaar met heel veel gebeurtenissen, zowel positief als negatief. Maar ook voor volgend jaar staat ons genoeg te verwachten, zo zal het lage btw-tarief op levensmiddelen en andere producten verhoogd worden van 6 naar 9 procent, zal het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de Europese Unie verlaten (Brexit), vinden in zowel Nederland als België de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats en op 20 maart zal in Nederland worden gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.

Nog ongeveer een week en dan zit het jaar 2018 er op... Maar eerst vieren we nog met z'n allen kerst en Oud & Nieuw. En daarna: op naar 2019!

Namens mij aan iedereen van WikiKids fijne feestdagen en een goed en gelukkig 2019 gewenst!


Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG »

Ik wens iedereen hierbij Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar! – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 25 dec 2018 21:23 (CET)

Bedankt voor deze prachtige samenvatting en ook fijne feestdagen aan jou gewenst! Aarde Bobbyjohn10 Overleg? · (MOD) 26 dec 2018 11:30 (CET)

breda

ik weet dat breda veel geschiedenis heeft maar die informatie die ze in deze site hebben is wel goed maar te weinig ze zeiden niet over de mastbos enzovoort

Hoi. Ik ben het met je eens dat het artikel Breda wel wat uitgebreider mag. WikiKids kan door iedereen bewerkt worden. We hebben al een aantal vrijwilliger, maar die hebben naast WikiKids ook nog een opleiding, hobby, etc. Als je zou willen mag je de pagina Breda uitbreiden, graag zelfs, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 27 dec 2018 10:59 (CET)

Camera's

Hey kan er een pagina bij over camera's want ik geloof dat sommige informatie niet klopt Tnx, Bye!!

Hoi, ik zie dat we op dit moment nog geen artikel hebben over de camera, maar wel over de digitale camera (maar deze is heel erg kort). Op de pagina fotografie staat wel een hoop info over camera's, waaronder de geschiedenis en de verschillende soorten camera's. Als ik de info zo lees lijkt die te kloppen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Veel leesplezier! Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 27 dec 2018 15:10 (CET)

Stier

Hallo! Ik heb een vraagje. Als ik op een plaatje klik en dan bij de licentie kijk zie ik soms een foto van het hoofd van een stier. Waar staat dit voor? Groetjes, DeGroteEmojii

Ik denk dat je het hebt over de licentie. Dit zijn de voorwaarden waaronder de auteur van de afbeelding de afbeelding vrijgeeft. Er zijn verschillende licenties en dat met die stier is de GNU-licentie. Dit staat op de pagina om te laten zien dat we toestemming hebben en om aan alle voorwaarden te voldoen. Ik hoop je vraag te hebben beantwoordt. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 28 dec 2018 09:57 (CET)
ja! mijn vraag is beantwoord. bedankt voor de info! DeGroteEmojii

Overlegpagina

Hallo! De meeste moderatoren hebben hun overlegpagina versierd. Kan je het sjabloon weghalen en het zonder problemen versieren?

Dat bovenste sjabloon mag je zonder problemen weghalen. Andere berichten moeten wel gearchiveerd worden. Veel plezier met versieren. Mocht je hulp nodig hebben, laat het weten. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 28 dec 2018 09:55 (CET)
bedankt! Mijn overlegpagina is nu prachtig versierd! DeGroteEmojii 31 dec 2018 13:07 (CET)

'nog een vraag maar wel de laatste

de meeste moderators hebben zulke versieringen in hun namen als ze die in de boomhut vermelden. hoe stel je dat in?

Zie Speciaal:Voorkeuren bij 'Ondertekening'. Je plaatst je handtekening door ~~~~ achter je bericht te typen. Knowledge 28 dec 2018 16:33 (CET)
dank je knowledge! Dankzij jou heb ik nu een geweldige handtekening! Groetjes, DeGroteEmojii 30 dec 2018 16:18 (CET)

wikipedia

hebben jullie gemeenschap met Wikipedia

Nee. WikiKids en Wikipedia staan los van elkaar. Wel hebben veel gebruikers van WikiKids ook een account op Wikipedia. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 29 dec 2018 13:15 (CET)

Jaren

Hoelang bestaat wiki kids al.En wie heeft wiki kids opgericht
Gelukkig nieuw jaar .

WikiKids is in februari 2006 opgericht door een groepje leraren. WikiKids bestaat dus al bijna 13 jaar. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 29 dec 2018 13:16 (CET)

Vraagje

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de boomhut te maken? Groetjes, DeGroteEmojii 30 dec 2018 16:28 (CET)

Het is handig dat alle vragen over WikiKids op één plek gesteld worden, en daarvoor is de Boomhut gemaakt. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 30 dec 2018 16:43 (CET)
bedankt voor de informatie! DeGroteEmojii 31 dec 2018 13:06 (CET)

Afganistan

afaganistan is een heel erg mooi land maar door de oorlog is als verpest

onlangs dat ik geen moderator ben wil ik even zeggen dat de boomhut hier niet voor bedoelt is. ben je aan het oefenen? ga dan naar de zandbak! groetjes, DeGroteEmojii 31 dec 2018 08:11 (CET)

Winnaar Gouden WikiKids Award 2018

is geworden.......: Efteling met een totaal van 53 punten. Bedankt iedereen voor het stemmen, maar ook voor het aanmaken van zulke mooie artikelen! In totaal zijn er dit jaar 7 awards uitgereikt voor mooie artikelen op WikiKids die zonder jullie niet gemaakt zouden zijn. Vanaf 1 januari is het weer mogelijk om artikelen te nomineren voor een Zilveren WikiKids Award en al deze artikelen zullen dan automatisch genomineerd zijn voor een nieuwe ronde in december 2019. Bedankt allemaal en een mooie jaarwisseling gewenst! Groet, :) apoo overleg · (MOD) 31 dec 2018 00:19 (CET)

Overlegpagina

Hoe kan ik snel op een overlegpagina komen? Vbn (overleg) 31 dec 2018 13:33 (CET)

Bovenin zie je je gebruikersnaam daarnaast (rechts) staat Overleg als je daarop klikt kom je op je overleg. Vinkje.png Rots61 Overleg 31 dec 2018 13:45 (CET)

2019

hallo iedereen! ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar! mijn vader en moeder hebben wel 25 oliebollen besteld 😅! 😜DeGroteEmojii 31 dec 2018 14:45 (CET)

Bedankt! Jij ook! Aarde Bobbyjohn10 Overleg? · (MOD) 31 dec 2018 17:42 (CET)

sorry

sorry voor dat artikel. het is gewoon altijd zo irritant, al die artikelen 😅 😜DeGroteEmojii 31 dec 2018 15:43 (CET)

(het was trouwens niet mijn schuld. iemand had een interne link gedaan en een typfout gemaakt)

Wikikids:Richtlijnen voor Instagram en Youtube (alweer)

Ik weet dat we het hier al vaker over gehad hebben, maar toch vind ik dat er iets moet veranderen aan de richtlijnen voor Instagram en YouTube. Ik zou daarom het volgende willen voorstellen:

  • Instagramaccounts zijn niet meer genoeg voor een artikel. Ik kan me niemand voorstellen die alleen op Instagram bekend is en encyclopedisch is. Wat valt er überhaupt over zo iemand te vertellen? Dat hij/zij zoveel volgers heeft en vooral foto's van eten post? Volgens mij is er sowieso nog nooit een artikel aangemaakt over iemand die bekend is door zijn Instagramaccount. Mijn voorstel is dus om Instagram uit de richtlijnen te schrappen. Een account op Instagram is dan geen reden meer voor een artikel op WikiKids.
  • Het minimale aantal abonnees voor YouTubekanalen wordt verhoogd. Ik stel dan voor om onderscheid te maken tussen Nederlandstalige en anderstalige kanalen. Wat mij betreft is 100.000 abonnees voor een Nederlands kanaal en 1 miljoen abonnees voor een buitenlands kanaal het minimum. Er blijven dan nog steeds duizenden kanalen over, dus ik denk dat we dan nog niet heel streng zijn.

Graag hoor ik jullie reactie en alvast een gelukkig nieuwjaar, Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 31 dec 2018 17:36 (CET)

Ik vind beide een goed voorstel. Want ik vind Instagrammer en influencer niet een echt beroep voor WikiKids en het voorstel van YT vind ik ook goed. Mvg. Aarde Bobbyjohn10 Overleg? · (MOD) 31 dec 2018 17:41 (CET)
Punt 1 Tegen Tegen: In principe zeg je het zelf al, Instagrammers hebben meestal ook een YouTube-account, en andersom ook. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat je op Insta hoofdzakelijk bekend bent en de limiet overtreft, maar die voor YouTube niet. Dit wijst in mijn ogen toch op een blijkbare waardering van deze influencer. Tevens hebben veel Instagrammers wel inhoudelijke content; bijvoorbeeld door middel van Q&A's en eigen sites. Dus het is wel iets meer dan sushi en selfies met je hond.
Punt 2 Voor Voor: Ik denk dat buiten de Nederlandse YouTubers vooral Engelstalige YouTubers bekend en 100.000 abonnees is voor een taal die haast iedereen op YouTube beheerst erg klein. Ik denk tevens dat 1 miljoen volgers een bepaalde waarde geeft op internationaal gebied. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 31 dec 2018 18:57 (CET)
  1. Ik vraag me dus af of dat echt het geval is. Volgens mij is Instagram toch vooral een platform voor zelfpromotie. Iemand die primair om Instagram bekend zou zijn, is in de meeste gevallen dan ook helemaal niet encyclopedisch. Mocht hij toch encyclopedisch zijn, dan is dat voor mij altijd om zijn activiteiten buiten Instagram en niet om het aantal likes dat hij op zijn/haar foto's krijgt.
  2. Top, dan kunnen we dit in ieder geval aanpassen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 2 jan 2019 17:02 (CET)

Bots

Hallo! Wat voor artikelen maken bots? 😜DeGroteEmojii 31 dec 2018 17:54 (CET)

Bots schrijven zelf geen artikelen, maar ze kunnen wel ingezet worden om veelvoorkomende spelfouten te verbeteren of andere bewerkingen te doen, die handmatig veel werk kosten. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 31 dec 2018 18:04 (CET)
handig! 😜DeGroteEmojii 31 dec 2018 18:14 (CET)
Nu jullie het over bots hebben werkt Pywikibot en Python ook op Wikikids? Vinkje.png Rots61 Overleg 31 dec 2018 20:02 (CET)
Goede vraag! Pywikibot/pywikipedia is een verzameling van hulpmiddelen geschreven in de programmeertaal Python. Vroeger heb ik vooral links naar doorverwijspagina's opgelost met pywikipedia, zie ook SouthparkfanBot. Het is ook mogelijk om je eigen bot te programmeren, makkelijk is het niet maar zeker wel een leuk idee voor een project. Southparkfan 1 jan 2019 14:51 (CET)

volglijst

Er is iets raars aan de hand. Ooit ging in deze pagina per ongelijk volgen en dan ontvolg ik hem en de volgende dag komt hij weer in mijn volglijst wat irritant is voor mijn Windows 10 mailprogramma want die geeft dan de hele tijd meldingen. Kunnen jullie dit oplossen? 😜DeGroteEmojii 1 jan 2019 10:29 (CET)

Misschien verkeerd geklikt of niet goed opgeslagen? Probeer nog is een keer om de pagina te verwijderen? :) apoo overleg · (MOD) 1 jan 2019 10:38 (CET)
werkt niet. wordt er weer ingezet. 😜DeGroteEmojii 1 jan 2019 15:16 (CET)

CURRENTTIME

hallo! CURRENTTIME houdt de tijd niet de hele tijd bij want bij bobbyjohn10 was het 10:37 toen ik erop keek. 😜DeGroteEmojii 1 jan 2019 11:40 (CET)

Dat komt omdat CURRENTTIME de (echte) tijd is. Dus de Engelse tijd. Wij wonen in Nederland en daar is het 1 uur later. Dat verschil zie je dus. Vinkje.png Rots61 Overleg 1 jan 2019 14:00 (CET)
oh ja. omdat Wikikids is gemaakt met de Mediawiki code! 😜DeGroteEmojii 2 jan 2019 10:54 (CET)

wat is de geboortedatum van elisabetta maria dami

hallo ik ben op zoek naar de geboortedatum van elisabetta maria dami ik heb overal op internet gekeken maar daar staat elleen dat ze 61 jaar is en dat ze in het jaar 1958 maar ik wil precies does bijvoorbeeld: ik ben geboren in de maand oktober 28 2007 ik hoop dat u het vind dat zal ik heel fijn vinden maar als u het niet vind dan maak het niet uit


vriendelijke groeten van vitoeneve

ik weet het ook niet precies. blijf op internet zoeken! 😜DeGroteEmojii 2 jan 2019 10:46 (CET)
Helaas ik kan ook niks anders vinden dan 1958. Groetjes, :) apoo overleg · (MOD) 2 jan 2019 10:55 (CET)

Sjablonen opmaak

wie en waarom had iemand mijn gebruikerspagina in de categorie Sjablonen opmaak gezet terwijl mijn gebruikerspagina geen sjabloon is? mvg, 😜DeGroteEmojii 2 jan 2019 10:53 (CET) (ik gebruik nu nog even deze code totdat het probleem is opgelost op mijn overlegpagina

Dat heb je zelf gedaan, kijk maar: hier :) apoo overleg · (MOD) 2 jan 2019 11:00 (CET)
ik denk dat het systeem dat automatisch deed. ik wist er niks van toen ik die agenda maakte. ik heb de agenda ook weer verwijderd omdat ik het te veel werk vond
nee wacht. Ik had dat tabel van het kidsportaal en dat vast meegekopieerd
Ondertekenen? Vinkje.png Rots61 Overleg 3 jan 2019 09:45 (CET)
oeps! 😜DeGroteEmojii 3 jan 2019 09:48 (CET)

zandbak

mijn experimenteer-gebruiker (123gebruiker123) is permanent geblokkeerd, terwijl hij alleen maar zandbak op zijn gebruiker had staan. waarom? 😜DeGroteEmojii 2 jan 2019 11:39 (CET)

Omdat ik er achter ben gekomen dat de gebruiker van jou was. Jij hebt daarom de waarschuwing gekregen. Het is een beetje dubbelop om dat op beide pagina's neer te zetten. :) apoo overleg · (MOD) 2 jan 2019 14:29 (CET)
oké. Dan weet im dat ook weer. 😜DeGroteEmojii 2 jan 2019 15:28 (CET)

Wat is wikikids

Ik ben thygo

WikiKids is een encyclopedie (een soort boek/site waar je informatie in kunt vinden) op het internet voor en door kinderen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg · (MOD) 2 jan 2019 18:31 (CET)

wiki kids

hoe lang bestaat wikikids? en wie is de beheerder van wikikids?

hallo! Wikikids is in 2006 opgericht door een groepje leraren, dus is er geen beheerder. 😜DeGroteEmojii 2 jan 2019 19:35 (CET)

Hoi ik ben meitje en ik wil vragen of deze website een betekenis van een woord opzoekt En ik denk dat het klopt. Ik ben heel benieuwd


Ik hoop dat jullie een leuke dag hebben doei!

ik begrijp niet wat je bedoelt. kan jij de volgende keer jouw vraag in een nieuw kopje stellen? mvg,😜DeGroteEmojii 3 jan 2019 09:38 (CET)
Hoi Meitje,
Op deze website kan je informatie vinden over heel veel dingen. Maar het is geen woordenboek. Er staan nog veel meer dingen bij. Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg 3 jan 2019 09:43 (CET)
oh dank je rots nu weet ik wat ze bedoelt. 😜DeGroteEmojii 3 jan 2019 09:44 (CET)

dabben

ààĊÉĎĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠĠ

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Boomhut&oldid=539831"