Wicca: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(link)
(Externe link)
 
Regel 29: Regel 29:
 
[[Categorie:Esoterie]]
 
[[Categorie:Esoterie]]
 
[[Categorie:Religie]]
 
[[Categorie:Religie]]
 +
[[Categorie:Hekserij]]

Huidige versie van 3 sep 2020 om 19:35

Wat is een wicca?

Een wicca is een heks van nu. Hij of zij is een aanhanger van een natuurreligie die "wicca" heet.

Vooral tijdens rituelen en tijdens het magische werk worden spreuken, verzen en liedjes vaak dansend uitgevoerd.

Wicca’s geloven in een godin en een gehoornde god. Het teken van de wicca is een vijfpuntige ster. De punten van de ster hebben de volgende betekenissen: ziel, water, vuur, aarde en lucht. De spullen waar een wicca mee werkt zijn: een altaar, athame (ritueel mes), kelk, pentakel, staf, het boek der schaduwen, de bezem, wierook en kaarsen.

De aanhangers van wicca noemen het ook wel de "oude religie", al ontstond het pas in het midden van de 20e eeuw. Ze bedoelen ermee dat ze een heel oude traditie van hekserij voortzetten. Een heksengroep wordt "coven" genoemd.

Magie

Zoals in veel heidense religies het geval is, wordt er in wicca magie beoefend. Heksen geloven dat de menselijke geest de macht heeft om verandering teweeg te brengen op manieren die nog niet door de wetenschap worden begrepen. In hun rituelen, en ter ere van hun goden, leren heksen ook spreuken voor genezing en om mensen met problemen te helpen. Magie wordt beoefend volgens een ethische code die leert dat magie alleen mag worden toegepast wanneer het anderen niet schaadt.

Het wiccageloof

Volgens volgelingen van wicca leefden heksen vroeger buiten in de openlucht. De mensen hadden de gave van divinatie, dat betekent dat ze dingen in de toekomst konden voorspellen, maar het kan ook betekenen dat mensen zich bezighouden met duistere zaakjes.

Mensen die zichzelf een heks noemen (of wicca) vereren de natuur en weten veel van kruiden en planten.

Heksen hebben hun eigen kruiden of planten bv. voor darmklachten, huidproblemen of voor slaapproblemen. Sommige heksen verzamelen stenen, want die hebben volgens hen een geneeskrachtige werking.

Iedereen kan heks (wicca) worden, maar om lid te worden van een coven met je 18 zijn. Ook bestaan er opleidingen tot heks.

Wiccaheksen geloven in reïncarnatie. Na de dood wordt de geest herboren en zal hij degenen ontmoeten met wie hij in vorige levens nauwe persoonlijke banden had.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wicca&oldid=627481"