Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Wherry

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 25 nov 2022 om 17:58
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wherry of Singleskiffs

Een wherry is een type boot dat traditioneel werd gebruikt voor het vervoeren van vracht of passagiers op rivieren en kanalen in Engeland, en wordt vooral geassocieerd met de rivier de Theems en de rivier de Cam. Ze werden ook gebruikt op de Broadland-rivieren van Norfolk en Suffolk.

Londense passagiers-wherries ontwikkelden zich naar de Thames skiff, een roeiboot voor heren die lijkt op een c-boot. Wherries werden overnaads gebouwd met lange overhangende bogen zodat opdrachtgevers droogvoets aan land konden stappen voordat er aanlegsteigers langs de rivier werden gebouwd. Overnaads wil zeggen dat de planken waarmee de boten zijn gebouwd elkaar telkens een stukje overlappen. Het is de lange schuine boeg die de wherry en skiff onderscheidt van de gig (of giek) en kotter die steilere bogen hebben als gevolg van de opkomst van de Royal Navy (Engelse marine) en de bouw van aanlegsteigers.

Overnaads en karveelbouw

Het gebruik van wherries op de rivier de Cam in Cambridge was gebruikelijk en wordt beschreven door de Engelse schrijver Daniel Defoe (van o.a. Robinson Crusoe) tijdens zijn reis door Engeland. Het gebruik van wherries op de rivier de Cam ging vooraf aan de populariteit van punteren door studenten van Cambridge University.  Tegen het einde van de 18e eeuw werd een naam gegeven aan de Norfolk wherry, een soort zeilschip met grote zeilen dat werd ontwikkeld ter vervanging van een eerdere vrachtboot, de Norfolk Keel.

Ze werden gebruikt als een soort watertaxi of veerpont (ferry) al vanaf de 16e eeuw. Ze hadden één of twee roeiers en konden zo'n 5 personen vervoeren. Rond 1800 werden er de eerste roeiwedstrijden mee gedaan. Toen er meer bruggen kwamen en de stoomboot zijn intrede deed, verdwenen de wherry's. Nu zie je ze soms nog voor recreatief gebruik.

Vanuit dit type boot ontstonden de wedstrijdroeiboten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wherry&oldid=749431"