Wetenschappelijk bewijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Wetenschappelijk bewijs zijn feiten die zijn vastgesteld door het doen van onderzoek. Een wetenschapper stelt bij een onderzoek zichzelf een vraag en kijkt of hij een antwoord kan vinden op de vraag. Om een antwoord te vinden doet een wetenschapper experimenten. Een wetenschapper maakt bij het doen van zijn onderzoek vaak gebruik van wat andere wetenschappers al hebben onderzocht en hebben opgeschreven. Hij bouwt voort op de feiten die andere wetenschappers hebben vastgesteld. Een verzameling feiten over een onderwerp noem je een wetenschappelijke theorie. Wetenschapper kijken of een theorie klopt of niet klopt. Om te kijken of feiten kloppen of niet kloppen bekijken wetenschappers hoe iets gaat. Ze moeten dus goed kijken, luisteren, ruiken, proeven of voelen naar de werkelijkheid. Die werkelijkheid noem je ook wel empirie. Feiten die wetenschappers hebben gezien, gehoord, geroken, geproefd of gevoeld noem je dan ook wel empirische bewijzen. En om wetenschappers te helpen met het waarnemen van de werkelijkheid worden meetinstrumenten gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wetenschappelijk_bewijs&oldid=621825"