Westerscheldetunnel

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Westerscheldetunnel

N62
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Plaats Ellewoutsdijk - Terneuzen
Lengte 6,6 km
Rijstroken 2x2
Start bouw
Ingebruikname 2003
Tol
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Westerscheldetunnel is een tunnel tussen Terneuzen en Ellewoutsdijk. Er moet tol worden betaald voor de tunnel bij Borsele. De tunnel is 6,6 km lang.

Beschrijving

Opbouw

De tunnel is opgebouwd uit kleinere delen (segmenten). De zeven segmenten en een sluitring vormen samen één ring. Iedere ring is 2 meter. Voor de hele tunnel zijn zo'n 53000 segmenten gebruikt. De tunnel bestaat uit 2 buizen, die door dwarsverbindingen met elkaar verbonden zijn.

Wanden

De "bekleding" van de wand zorgt ervoor dat de betonnen wand van de tunnel niet kapot gaat, zelfs niet bij brand met een hoge temperatuur. Die "bekleding" is een hittewerende spuitmortel. De wanden van de tunnel zijn ongeveer een halve meter dik. En de tunnel is iets meer dan 10 meter breed.

Tunnelbuizen

In iedere tunnelbuis zijn twintig ventilatoren gebouwd. Die staan meestal uit. Al het verkeer neemt al veel buitenlucht mee de tunnel in. Als het nodig is de lucht te verversen, schakelen de ventilatoren automatisch aan.

Asfalt

Voor het wegdek in de tunnel alleen al is 50.000 kubieke meter asfalt gebruikt. Daarmee kun je 22 wedstrijdzwembaden vullen.

Beton

Per tunnelbuis wordt er ongeveer 250 miljoen kilo beton gebruikt. Dat is in gewicht vergelijkbaar met het gewicht van 45.000 olifanten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westerscheldetunnel&oldid=335145"