Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!

Westerscheldetunnel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De westerscheldetunnel is een vaste oeververbinding die Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen verbindt.

Oftewel van Borsele naar Terneuzen. Je moet tol betalen. Het tolplein is aan de kant van Borsele. De tunnel is 6,6 km (6600 m)lang.


De tunnel is opgebouwd uit kleinere delen(noemen we segmenten).Zeven segmenten en een sluitring vormen samen één ring. Iedere ring is 2 meter. Voor de hele tunnel zijn zo'n 53000 segmenten gebruikt. De tunnel bestaat uit 2 buizen, die door dwarsverbindingen met elkaar verbonden zijn.

De "bekleding"van de wand zorgt ervoor dat de betonnen wand van de tunnel niet kapot gaat, zelfs niet bij brand met een hoge temperatuur. Die "bekleding"is een hittewerende spuitmortel. De wanden van de tunnel zijn ongeveer een halve meter dik. En de tunnel is iets meer dan 10 meter breed.

In iedere tunnelbuis zijn twintig ventilatoren gebouwd. Die staan meestal uit. Al het verkeer neemt al veel buitenlucht mee de tunnel in. Als het nodig is de lucht te verversen, schakelen de ventilatoren automatisch aan.

Voor het wegdek in de tunnel alleen al, is 50.000 kubieke meter asfalt gebruikt. Daarmee kun je 22 wedstrijdzwembaden vullen !

Per tunnelbuis wordt er ongeveer 250 miljoen kilo beton gebruikt. Dat is in gewicht vergelijkbaar met het gewicht van 45.000 olifanten !

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westerscheldetunnel&oldid=21601"