Wereldgezondheidsorganisatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
De vlag van de Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (In het Engels: World Health Organisation WHO) is een organisatie van de Verenigde Naties die zich specifiek focust op gezondheidszorg. Het streefdoel van de WHO is om de gezondheidszorg in kaart te brengen, verschillende activiteiten te organiseren met betrekking tot de gezondheidszorg en de gezondheid van de wereldbevolking te monitoren.

De WHO classificeerd ook aandoeningen en medicijnen. Ook roept de WHO soms de internationale noodsituatie met betrekking tot de wereldwijde gezondheid uit.

Geschiedenis van de WHO

  • De WHO werd opgericht op 7 april 1947 door de Verenigde Naties. Deze dag wordt gevierd door de WHO met een gezondheidsthema ieder jaar.

Internationale noodsituaties met betrekking tot de wereldwijde gezondheid

Een internationale noodsituatie met betrekking tot de wereldwijde gezondheid geeft de WHO autoriteit om bevelen uit te brengen die landen verplicht moeten opvolgen en zorgt voor meer alertheid onder de bevolking voor de ziekte.

  • 2009-10: Varkensinfluenza A/H1N1 (Mexicaanse griep): De Mexicaanse griep werd op 26 april een internationale noodsituatie genoemd, het werd op 11 juni uitgeroepen tot een officiële pandemie. De Mexicaanse griep heeft 18.000 mensen bevestigd omgebracht en naar schatting tussen de 150.000 en 575.000 gedood, de mediaan ligt op 300.000 doden. De Mexicaanse griep
  • 2014-actueel: Polio uitbraak in Afghanistan, Pakistan, en Nigeria: De internationale noodsituatie werd uitgeroepen in 2014. De noodtoestand werd verlengd op 11 december 2019. Polio in vrij zeldzame gevallen voor verlamming.
  • 2014: Ebola uitbraak in West-Afrika: Het virus maakte 10.000 slachtoffers in Afrika, het virus werd ook geïmporteerd naar gebieden buiten Afrika. Er raakten 30.000 mensen besmet met Ebola. Het virus zorgt voor interne bloedingen en orgaanfalen.
  • 2016: Zika-virus uitbraak: 1.5 miljoen mensen raakten besmet met het Zika-virus. Zika zorgt in sommige gevallen voor verkleinde hersenen bij pas-geboren kinderen.
  • 2018-2020: Kivu Ebola uitbraak: Opnieuw een Ebola uitbraak, slechts beperkt tot 2 landen maar er is grote kans op het uitbreken van dit virus in gevoelige gebieden. Congo heeft officieel bekend gemaakt dat de Ebola uitbraak onder controle is.
  • 2020: COVID-19 pandemie: de COVID-19 pandemie heeft wereldwijd ruim 1.3 miljoen doden geëist en er zijn meer dan 58 miljoen besmettingen wereldwijd.

De organisatie van de WHO

De vergaderzaal van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève

De algemene vergadering van de WHO

De algemene vergadering (World Health Assembly) is de hoogste bijeenkomst van de WHO, alle VN-landen zijn lid van deze vergadering. Deze algemene vergadering bespreekt de agenda van de WHO, verkiest de directeur-generaal van de WHO en stemt het budget van de WHO. De algemene vergadering komt jaarlijks bij elkaar.

De raad van Bestuur

De raad van bestuur heeft 34 leden die technisch gekwalificeerd zijn, dus om kunnen gaan met technische problemen. De raad van bestuur stelt de agenda en de resoluties op voor de algemene vergadering.

Directie

De generaal-directeur van de WHO is Tedros Adhanom Ghebreyesus. Er zijn 6 regionale regio's van de WHO met ieder een directeur. De regio's zijn: Afrika, Amerika, Zuidoost-Azië, Europa, Midden-Oosten en de Grote Oceaan.

5 jarenplan 2019-2023

De WHO stelt haar doelen in 5 jarenplannen.

  • Het uitgangspunt: Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030.
  • De impact van dat plan wordt gemeten voortaan.
  • De 3 belangrijkste prioriteiten van de WHO: Algemene zorgverzekeringen, het afhandelen en monitoren van internationale noodsituaties en het bevorderen van de wereldwijde gezondheids(zorg)
  • Een verantwoord gezondheidsplan voor overheden ontwikkelen.
  • Het opvoeren van gezondheidsactiviteiten in verschillende landen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldgezondheidsorganisatie&oldid=640434"