Waterzuivering

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 18 sep 2021 om 17:50
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Om water te kunnen drinken en het te gebruiken in het huishouden moet het water eerst worden schoongemaakt. Dit schoonmaken van water heet waterzuivering

Het meeste water wat wordt gezuiverd is drinkwater voor mensen. Maar gezuiverd water kan ook als andere doeleinden worden gebruikt, zoals het gebruik van water voor medicijnen of andere medische producten of voor het maken van producten. Water kan van verschillende plaatsen komen om het te laten zuiveren. Zo heb je bijvoorbeeld grondwater, oppervlakte water (zoals rivieren en meren), zeewater en rioolwater. Als het water kan worden gezuiverd. Het ene waterzuiveringsproces gaat sneller dan het andere. En het ene is ook duurder dan het andere. Zo moet je bijvoorbeeld uit zeewater eerst al het zout halen. Dit is een duur proces. Het meeste water dat wordt gezuiverd is grondwater of oppervlaktewater.

Waterzuivering van Bragança, Portugal

Drinkwaterzuivering

Er zijn verschillende processen in het zuiveren van water. Dit zijn de processen van grondwater of oppervlaktewater

  • Fysische processen: dit is een natuurlijk proces. Hier laten ze het water eerst een tijdje rusten zodat het grote vuil naar beneden zakt en op de bodem blijft liggen, ze noemen dit ook wel sedimentatie. Daarna zuiveren ze het water door middel van en filter. Deze filter bestaat uit vulkaanstenen. Het water wordt over deze stenen verspreid en zakt door de stenen heen. Ook hier blijft groot vuil achter en de rest van het water zakt naar beneden en wordt opgevangen.
  • Biologische processen: Dit is ook een zuivering door een filter, namelijk een zandfilter. Het water stroomt van boven naar beneden door het zandbed en alle vuiltjes die groter zijn dan de zandkorrels, zoals vliegjes en zaadjes, worden hierdoor tegengehouden.
  • Chemische processen: Dit betekent dat het een scheikundig proces is. Een proces zoals flocculatie. In dit proces wordt er een chemische stof toegevoegd aan het water. Hierdoor gaan hele kleine deeltjes aan elkaar zitten. Je kunt dit vergelijken met sneeuwvlokken die aan elkaar blijven plakken. Deze aan elkaar geplakte deeltjes worden dan steeds groter (net als een sneeuwbal) en kunnen er daarna makkelijker worden uitgehaald. Ook wordt er in dit proces chloor aan het water toegevoegd. Dit is een stof die het water nog extra zuivert. Dit proces wordt niet altijd toegepast.
  • Elektromagnetische straling: Dit is het laatste proces van de waterzuivering. Bij dit proces gaat het water lang een Uv-straling. Dit is een lichtstraling die de allerkleinste bacteriën, die nog in het water zitten, doden.
Gesloten waterfilters zuiveren het water

Afvalwaterzuivering

Afvalwaterzuivering is het zuiveren van afvalwater van chemische stoffen. Rioolwater en vuil water uit fabrieken worden grotendeels geloosd in het oppervlaktewater zoals rivieren, meren en zeeën. Er komt dan een moment dat er teveel vuil water wordt geloosd zodat het oppervlaktewater dit niet meer zelf kan reinigen. Het evenwicht wordt dan verstoord en dit heeft risico's op het leven van de dieren in dat water. Om dit te voorkomen is er een kunstmatige waterzuivering nodig. Eerst vindt er natuurlijke zuivering plaats door middel van een filter. Stoffen die niet afgebroken kunnen worden door de natuurlijke zuivering, zoals zware metaaldeeltjes, worden door een chemische zuivering eruit gehaald. Daarna stroomt het water weer terug de rivieren in.

Zeewaterzuivering

Ook zeewater kun je zuiveren. Dit is wel een lastiger proces dan grondwater en afvalwater. In zee zit namelijk een grote hoeveelheid zout. Het proces om zout uit het water te halen heet ontzilting. Een ontziltingsinstallatie zorgt ervoor om van zout water zoet water te maken. Er zijn verschillende manieren om zout uit zeewater te halen:

  • Destillatie: in dit proces wordt water gekookt dat het verdampt en dat alleen het zout over blijft. Het verdampte water wordt dan opgevangen en dat wordt weer omgezet naar gewoon water.
  • Omgekeerde osmose: Dit werkt ongeveer hetzelfde als een filter. Het water wordt met druk door een filter heen geperst waardoor de grotere deeltjes achter het filter blijven hangen.
  • Elektrodialyse: Dit heeft een beetje hetzelfde effect als omgekeerde osmose alleen hier worden de kleine zoutdeeltjes aangetrokken door elektrische stroom. De zouten worden dan vastgehouden en het zuivere water blijft over.

Regels voor schoon drinkwater

Ministerie van VROM in Den Haag

Er zijn regels vastgesteld voor het drinkwater. Niet elk water mag namelijk zomaar bij mensen uit de kraan komen. Deze regels worden door de overheid, instanties uit het buitenland en het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) ingesteld. Het geeft aan wat hoe erg het grondwater maximaal en minimaal vervuild mag zijn. Er wordt bij zuiver drinkwater gekeken naar de temperatuur, zuurgraad en de troebelheid van het water. Er is een hele wet gemaakt waarin alle regels staan beschreven over goed drinkwater.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.

Externe Links

Webkwestie / webquest Waterzuivering

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterzuivering&oldid=683764"