Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Waterschaarste

Uit Wikikids
Versie door Jufsharon97 (overleg | bijdragen) op 13 okt 2019 om 15:23 (Drinkwaterbronnen in Nederland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Drinkwaterbronnen in Nederland

In Nederland zijn er drie bronnen voor de productie van het drinkwater.

  • Grondwater Ongeveer 55 procent van het drinkwater wordt van grondwater gemaakt.
  • Oppervlaktewater Ongeveer 40 procent van het drinkwater wordt gemaakt van oppervlaktewater.
  • Oevergrondwater Ongeveer 5 procent van het drinkwater wordt gemaakt door oevergrondwater.

Als de waterbedrijven het water uit de bronnen gehaald hebben, wordt het gezuiverd. Dit wordt ook waterzuivering genoemd.

Oorzaken van waterschaarste

Er zijn verschillende oorzaken die waterschaarste kunnen leiden tot waterschaarste.

  • Klimaatverandering Het klimaat verandert en dat kan zorgen voor droogte en overstromingen. Als er weinig neerslag valt kan er droogte ontstaan. Droogte kan ervoor zorgen dat de gebruikelijke waterbronnen zoals het oppervlaktewater uitgeput raakt. Dan zit er niet genoeg water in en kan er bijna tot geen water uit gehaald worden. Klimaatverandering kan naast droogte ook zorgen voor meer regen. Dan valt er in een korte tijd zoveel regen, dat het riool overbelast raakt. Het regenwater kan dan niet meer het riool in en komt dan in het oppervlaktewater terecht. Hierdoor gaat de kwaliteit van het oppervlakte achteruit en is kost het meer moeite en tijd om het te zuiveren.
  • Bevolkingsgroei Er is de laatste jaren een stijgende wereldbevolking. In 1940 waren er 2,3 miljard mensen op de aarde. In 2004 is dat gestegen naar 6 miljard mensen. In deze jaren is ook nog een het waterverbruik verdubbeld. Dit betekend dat dezelfde hoeveelheid water dus over meer mensen verdeeld moet worden en daarbij de mensen ook nog een meer water gebruiken. In Nederland komen er ook elk jaar steeds meer mensen bij en ook daar moet het water wat er is verdeeld worden.
  • Waterverspilling Wereldwijd wordt er heel wat water verspild. In de landbouw, fabrieken en in huishoudens. In huishoudens wordt veel water verspild zoals bijvoorbeeld het doortrekken van de wc. Hiervoor is ongeveer 10 á 20 liter water nodig. Daarbij zijn er kranen die druppelen, omdat deze kapot zijn. Mensen staan tegenwoordig langer onder de douche, laten de kraan lopen terwijl zij bezig zijn met iets anders en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maatregelen tegen waterschaartse

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterschaarste&oldid=578778"