Waterpomptang

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Multiple pliers.jpg

De waterpomptang is van oorsprong een stuk gereedschap van de loodgieter, wat uit de naam is af te leiden. Maar hij behoort toch tot de standaarduitrusting van veel vaklieden. Dat heeft te maken met zijn veelzijdigheid en de grote krachten die men er mee kan uitoefenen, gebaseerd op het hefboomprincipe.

De tang heeft aan de voorzijde een getand vlak gedeelte om allerlei dingen stevig vast te houden. Dan is er een ovaal gedeelte met tanden om rond materiaal, als staf en buis stevig vast te grijpen. Het scharnier aan het eerste been is verstelbaar over een sleuf in het tweede been, zodat de tang een bereik heeft van klein tot groot.

De tang geeft wel beschadigingen op het vast te houden materiaal vanwege de tanden. Als dat niet gewenst is moet men dit beschermen met plakband, een oude doek of iets dergelijks. Het is niet aan te bevelen de tang te gebruiken op moeren en bouten, omdat ze daardoor verknoeid worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterpomptang&oldid=760505"