Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Walt Disney Studios Park

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walt Disney Studios Park
Parc Walt Disney Studios
Flowers at Disneyland (5978699483).jpg
Front Lot met op de achtergrond Studio 1
Slogan
Plaats Marne-la-Vallée, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Eigenaar
Opening 16 maart 2002
Sluiting
Eerdere namen
Seizoen
Oppervlakte
Bezoekers
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 12
Achtbanen 3
Darkrides 1
Simulators
Waterattracties 0

Website
www.disneylandparis.com
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Walt Disney Studios Park (Frans: Parc Walt Disney Studios) is een van de twee attractieparken in Disneyland Paris. Het park werd als tweede geopend op 16 maart 2002. Het bevindt zich naast het veel grotere Disneyland Park, wat 10 jaar eerder opende. Het thema van dit park is de filmindustrie. Oorspronkelijk kregen bezoekers van het park een kijkje achter de schermen bij het maken van films en televisieseries. Het idee was dan ook dat er daadwerkelijk films en televisieseries gemaakt zouden worden in het park.

Na de opening kreeg het park veel kritiek, aangezien er weinig attracties waren. Ook bestond het park bijna alleen uit shows en was er een hoop open land. Het Walt Disney Studios Park is nog altijd een van de kleinste Disneyparken ter wereld. Sinds 2007 werd ervoor gekozen om het park uit te breiden met nieuwe attracties die over de jaren heen opende. Toch kreeg het park nog altijd veel kritiek vanwege het gebrek aan attracties, de grootte en de verouderde attracties. In 2018 maakte Disney daarom bekend om het gehele park te zullen verbouwen en uit te breiden. Het idee is dat het park uiteindelijk twee keer zo groot zal worden.

In plaats van een kijkje achter de schermen zal het park bestaat uit verschillende themagebieden die volledig in het teken staan van één film of groep van filmen. Van het oorspronkelijk Walt Disney Studios Park uit 2002 is vandaag de dag weinig over. Slechts twee van de toen de geopende attracties bestaan nog zonder grote aanpassingen. Het logo van het park is de Earful Tower, een watertoren die men aan de voorkant kan zien.

Geschiedenis

Ontstaan

Toen Disney in de jaren 1980 onderhandelde met de Franse staat over de bouw van het resort, werd afgesproken om twee attractieparken te bouwen. Aangezien de kosten voor het resort enorm hoog waren, werd afgesproken dat het tweede attractiepark later gebouwd mocht worden. De Franse staat gaf Disney tot 2011 de tijd om dit park te bouwen. Disney wilde het tweede park echter al openen in 1995. Uiteindelijk besloot men dit niet te doen vanwege de financiële problemen. De opening van Disneyland Paris was namelijk eerst een grote flop. Hierdoor werden plannen voor de bouw van het park uitgesteld.

Het park zou oorspronkelijk Disney-MGM Studios Europe of Disney-MGM Studios Paris gaan heten. Dit park zou de Europese versie van Disney's Hollywood Studios (toen nog Disney-MGM Studios) in Walt Disney World Resort in Florida gaan zijn. Veel attracties en shows uit dit park zouden worden overgenomen in de Franse versie. Het park zou bestaan uit verschillende shows en kijkjes achter de schermen aangevuld met winkels, restaurants en attracties. De drie grote attracties die gepland waren, waren Rock 'n' Roller Coaster (een achtbaan met rockmuziek), een backstage-tour door middel van treintje langs verschillende filmsets en een versie van The Great Movie Ride (een darkride die gasten meenam langs beroemde films). Het park zou niet alleen maar voor gasten zijn, maar er zouden ook films en televisieseries gemaakt en opgenomen worden. Toentertijd was het normaal dat er Disneyfilms buiten de Verenigde Staten werden gemaakt. Gasten zouden de verschillende stappen in dit filmproces kunnen zien.

Op de plek waar het park nu ligt, lag toentertijd al een filmstudio. Dit was de filmstudio van de broers Brizzi die in 1990 door Disney werd gekocht. Voor de opening van het park werd deze studio al gebruikt door Disney voor het maken van films. Een voorbeeld van een film die er deels is gemaakt is A Goofy Movie uit 1995. Het tekenwerk voor deze film gebeurde deels in Parijs. Het idee was om het park later toe te voegen, zodat het ook toegankelijk voor de gasten werd.

Bouw en opening

In 1999 werd Walt Disney Studios Park aangekondigd. Disney wilde een goedkoop, kleinschalig park bouwen om het park vóór 2011 te kunnen openen. Men was geïnspireerd door de bouw van Disney California Adventure in Californië, wat tegelijkertijd werd gebouwd en ook weinig kostte. Voor de bouw het Studios Park was nog minder geld beschikbaar dan voor de bouw Disney California Adventure. Hierdoor werd besloten om een zo goedkoop mogelijk park te bouwen. Veel plannen van de werden geschrapt. Het pretpark zou slechts 13 attracties hebben (waaronder veel shows) en werd slechts de helft van het oorspronkelijk plan. Ook werd er veel bespaart op decoratie. Ook moesten er nog meer kosten bespaard worden na de aanslagen op 11 september 2001. Doordat veel mensen hun vakanties uitstelden, kreeg Disney moeite om rond te komen.

Een scene tijdens de stuntshow Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular

De opening van het Walt Disney Studios Park gebeurde op 16 maart 2002. Het park zag er toentertijd compleet anders uit en bestond uit vier themagebieden:

  • Front Lot: Dit is het enige themagebied wat nog steeds bestaat. Het was de ingang van het park met winkels en de servicedesk. In het midden stond een grote fontein met Mickey Mouse als de tovenaar uit Fantasia. Dit Front Lot liep men door naar Studio 1; een grote hal met een restaurant, een winkel en live-optredens. Deze studio moest een filmset voorstellen en gedurende dag zouden er mensen komen om zogezegd een film te maken.
  • Animation Courtyard: Rechts van Studio 1 bestond zich de Animation Courtyard die toentertijd uit slechts 3 attracties bestond. Dit themagebied stond in het teken van tekenfilms. Men kon kijken naar de shows Art of Disney Animation (over de magie en productie van Disneyfilms) en Animagique (een theatershow met verschillende Disneynummers). Ook was er een kleine attractie genaamd de Flying Carpets Over Agrabah die als enige nog bestaat.
  • Production Courtyard: Links en achter van studio 1 bevond zich Production Courtyard. Dit themagebied was gericht op het maken en opnemen van Disneyfilms en -series. In dit deel vond je de film CinéMagique over een man die vastkomt te zitten in een film en langs verschillende beroemde films loopt. Daarnaast was de Disney Channel Studio Tour, waarbij gasten een tour kregen door de studio's van de Franse Disney Channel. Het idee was om hier ook echte shows op te nemen, maar vanwege geldgebrek is dit nooit gebeurd. Achterin het park lag daarnaast nog Studio Tram Tour: Behind the Magic. Geen van deze attracties bestaat nog.
  • Back Lot: Dit lag aan het einde van de Production Courtyard en bestond uit drie attracties. Het was gethematiseerd naar een backlot. Dit is een gedeelte van een filmterrein waar de buitenscénes worden opgenomen. In het pretpark richtte het themagebied zich vooral op special effects. Hier lagen de achtbaan Rock 'n' Roller Coaster Avec Aerosmith, de speciale effectenshow Armageddon – Les Effets Speciaux en de stuntshow Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular.

Omdat veel attracties werden afgelast toen het park al in aanbouw was, werden er grote lege ruimtes die ingericht waren als park of grasvelden. Om te besparen op decoraties waren veel gebouwen erg eenvoudig en koos men voor bordkarton. Een ander probleem was dat het park veel shows had, waarvoor een hoop personeel nodig was. Hierdoor waren de kosten voor het park erg hoog. In het eerste jaar bezochten 2,8 miljoen mensen het park, maar een jaar later daalde dit naar 2,2 miljoen.

Het park was hierdoor een fop en zorgde opnieuw voor veel financiële problemen voor Disneyland Paris. Om kosten te besparen werd veel live-entertainment buiten de shows geschrapt. Ook werden shows minder vaak opgevoerd en werden tourgidsen vervangen door beeldschermen met uitleg. In de eerste jaren bleef het park rond de 2,2 miljoen mensen per jaar trekken, vooral doordat mensen een bezoek aan het park combineerden met Disneyland Park.

Eerste uitbreidingen

De The Twilight Zone Tower of Terror was een van de eerste uitbreidingen van het park.

Het zou tot 2007 duren voordat werd begonnen met het uitbreiden van het park. Dat jaar werd de Animation Courtyard hernoemd naar Toon Studio. Tegelijkertijd werden twee nieuwe attracties aan de Toon Studio toegevoegd, namelijk Cars Quatre Roues Rallye en de achtbaan Crush's Coaster. Later dat jaar opende ook nog een derde attractie in de Production Courtyard; The Twilight Zone Tower of Terror. Ook werd de Disney Channel Studio Tour gesloten en vervangen door Stitch Live!. Met deze veranderingen wilden men meer gasten trekken en het aantal attracties verhogen. The Twilight Zone Tower of Terror was een groot succes en zorgde ervoor dat het park populairder werd. In 2009 werd een nieuwe show toegevoegd genaamd Playhouse Disney – Live on Stage!

In 2010 werd een nieuwe uitbreiding van het park geopend, Toy Story Playland. Dit is een klein themagebied achter de Toon Studio bestaande uit drie simpele attracties in het thema van Toy Story. Dit themagebied werd toen als een apart gebied gezien, waaronder het park vijf themagebieden had. In 2014 werd de attractie Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy geopend naast Toy Story Playland als onderdeel van Toon Studio. Hoewel het park populairder werd, ging het resort bijna failliet in 2015. Het park werd over de jaren heen uitgebreid, maar had te maken met veel achterstallig onderhoud. Ook waren de shows over de jaren heen vrijwel hetzelfde gebleven en waren de films waarna verwezen werd verouderd. In 2014 verdween zelfs de parade uit park, waardoor Walt Disney Studios Park het enige park was zonder parade.

Totale verbouwing

Op 27 februari 2018 werd bekend dat Walt Disney Studios Park een grote verbouwing zou ondergaan. In plaats van filmproductie gaat het park zich meer richten op de verschillende werelden van bekende films of groepen films, zoals Star Wars, Frozen, Marvel en de films van Disney Pixar. Door de verbouwing zou het park ook twee zo groot worden. Het park kreeg een grote uitbreiding aan de achterzijde met een groot meer met daarom heen nog meer attracties. Ook zouden de oude attracties vervangen of veranderd worden en kwam er nieuwe shows.

Al in 2016 begonnen deze verbouwing toen de show Animagique vervangen werd door een nieuwe show genaamd Mickey and the Magican. Een jaar later in 2017 werd ook de show CineMagique gesloten en vervangen door een stuntshow. Deze stuntshow werd slechts een tijdje opgevoerd en sindsdien staat het gebouw leeg als Studio Theatre. In 2019 werd ook Art of Disney Animation gesloten en vervangen door Animation Celebration. Toy Story Playland werd samengevoegd met een gedeelte van Toon Studio tot het nieuwe "Worlds of Pixar", terwijl het overige gedeelte Ton Studio bleef.

In 2020 werd Studio Tram Tour: Behind the Magic gesloten, aangezien het de attractie deels afgebroken moest worden vanwege de aanleg van het grote meer. Een deel van de attractie staat nog overeind en werd in 2021 heropend als Cars Road Trip. Datzelfde jaar werd het themagebied "Back Lot" gesloten. Het gebouw van Armageddon – Les Effets Speciaux werd afgebroken en vervangen door Spider-Man W.E.B. Adventure. De achtbaan Rock 'n' Roller Coaster Avec Aerosmith werd omgebouwd tot Avengers Assemble: Flight Force. De stuntshow bleef gesloten en werd vervangen door de Training Center. Back Lot werd in 2022 heropend als "Avengers Campus", een gebied wat in het teken staat van Marvelfilms.

Toekomst

In 2023 zal het grote meer aan het einde van het park openen samen met het themagebied "Arendelle: World of Frozen". Het meer staat in een rechte lijn met Studio 1 en tussen de twee zal een lange weg komen. Deze lange weg wordt gethematiseerd als een park. Arendelle zal bestaan uit de darkride Frozen Ever After, een restaurant en winkels. Op het meer zullen in de avond shows gehouden worden en er zal ook een restaurant liggen aan het meer.

Oorspronkelijk waren er ook plannen om Star Wars: Galaxy's Edge te openen in 2024 of 2025 als nieuw themagebied. In 2022 werd bekend dat dit themagebied er voorlopig niet zou komen, aangezien men iets unieks wilde maken.

Opzet

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van attracties in Walt Disney Studios Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Front Lot

Front Lot ligt aan het begin van het park. Gelijk na de entree kom je hier meteen terecht. Front Lot bestaat uit een groot plein (Place des Frères Lumière), wat vernoemd is naar de gebroerder Lumière. In het midden van het plein ligt een fontein Met Mickey Mouse als de tovenaar uit Fantasia. Aan de zijkanten van het plein liggen winkels.

Vervolgens loop je door Studio 1. Dit is een enorme filmstudio met een restaurant en een grote winkel. Het is vormgegeven als een filmset waar de neppe film Lights, Camera, Hollywood! wordt opgenomen. Achter Studio 1 ligt het plein Disney Bros. Plaza met een standbeeld van Mickey Mouse en Walt Disney. De stijl van Front Lot doet denken aan die van Amerikaanse filmstudio's tijdens de jaren 1920 en 1930.

Toon Studio en Worlds of Pixar

Links van Studio 1 ligt de Toon Studio die in het teken staat van animatie. Het woord "Toon" is dan ook een afkorting van cartoon. Achter de Toon Studio ligt het themagebied Worlds of Pixar. Hier zijn veel films te vinden die in het teken staan van Disney Pixar-films, zoals Cars, Toy Story en Ratatouille. Oorspronkelijk heette dit volledige gebied Toon Studio, maar tegenwoordig is het onduidelijk of het twee aparte gebieden zijn.

Naast Studio 1 bevindt zich het "Animagique Theatre" waar de voorstelling Mickey and the Magican wordt opgevoerd. Tegenover dit theater bevindt zich Animation Celebration, een andere show. Aan het einde van deze show kunnen gasten een tekenles volgen om een van de Disneyfiguren te tekenen. Met vindt twee kleinere attracties in dit gebied, Cars Quatre Roues Rallye (een theekopjesattractie) in het teken van Cars en Flying Carpets Over Agrabah (een vliegtuigjesattractie) in het teken Alladin. Ook bevindt zich hier de achtbaan Crush's Coaster die in het teken staat van Finding Nemo.

Meer naast de achterkant van het gebied komt men in Toy Story Playland terecht, waar gasten tot de grote van speelgoed gekrompen worden. Dit themagebied bestaat uit drie kleinere attracties; RC Racer, Slinky Dog Zigzag Spin en Toy Soldiers Parachute Drop. Naast dit deelgebied bevindt zich de darkride Ratatouille: L'Aventure Totalement Toquée de Rémy. Dit is een overdekte attractie met 3D-effecten en staat in het teken van de film Ratatouille. Helemaal aan de achterkant bevindt zich de kleinere attractie Cars Road Trip.

Production Courtyard

Aan de rechterzijde van Studio 1 ligt de Production Courtyard. Oorspronkelijk kon men hier kijken hoe series en films werden opgenomen, maar tegenwoordig is het thema onduidelijk. In dit gebied bevinden zich het "Studio Theatre" wat tijdens speciale evenementen wordt gebruikt en de shows Stitch Live! en Disney Junior Dream Factory. Op het plein voor de studio's Place des Stars worden soms entertainment gehouden en dit was ook waar de parades plaats vonden.

In dit gebied ligt ook de "Hollywood Boulevard" met de attractie The Twilight Zone Tower of Terror. Dit is een vallende lift die is vormgegeven als een vervloekt hotel. Het is gebaseerd op de televisieserie The Twilight Zone en is het hoogste punt van het park. De omgeving van het hotel is vormgegeven als een verlaten hotel uit de jaren 1930.

Avengers Campus

De Avengers Campus ligt achter Production Courtyard en staat in het teken van de superheldenfilms van Marvel. Het gebied bestaat uit drie verschillende attracties. Dit zijn de interactieve dark ride Spider-Man W.E.B. Adventure, de achtbaan Avengers Assemble: Flight Force en de Training Center. Daarnaast zijn er verschillende restaurants te vinden in het gebied en is het mogelijk om verschillende helden te ontmoeten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walt_Disney_Studios_Park&oldid=724698"