Wales

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Land 2: Cymru
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Wales
Cymru

Flag of Wales.svgWales Arms.svg Wales in the UK and Europe.svg

Hoofdstad Cardiff
Aantal inwoners 3.152.879 (2019)
Oppervlakte 20.761 km²
Officiële taal Engels (English)
Welsh (Cymraeg)
Munteenheid Pond sterling
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Motto Cymru am byth (Wales voor altijd)
Volkslied Hen Wlad Fy Nhadau (Land van mijn vaders)
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk
Een kaart van Wales

Wales (Welsh: Cymru) is één van de vier constituterende landen van het Verenigd Koninkrijk. De andere drie landen zijn Engeland, Noord-Ierland en Schotland. Wales is na Noord-Ierland het kleinste land van het Verenigd Koninkrijk. Wales is geen onafhankelijk, zelfstandig land, maar een land binnen het Verenigd Koninkrijk. De vier landen vormen gezamenlijk één staat. De hoofdstad van Wales is Cardiff.

Het land ligt op het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. In het westen, noorden en zuiden ligt de Ierse Zee. Wales was lange tijd een eigen land met een eigen prins. Sinds 1282 had Engeland invloed in Wales, maar Wales werd pas in 1535 officieel door de Engelse koning bestuurd. De Britse kroonprins wordt hierdoor nog altijd Prince of Wales genoemd. Sinds 1999 heeft Wales echter wel meer zelfbestuur en een eigen parlement.

De Welshe cultuur is een mengelmoes van de Engelse en de oorspronkelijke Welshe cultuur. Het Welsh is ook een officiële taal in Wales naast het Engels. In tegenstelling tot Schotland is er in Wales niet echt een grote roep om onafhankelijkheid. Economisch en politiek gezien is Wales erg verbonden met Engeland, maar Wales heeft een sterke culturele identiteit. Wales staat bekend om de Keltische monumenten, de groene heuvels, de bossen, haar muziek en verlaten mijnbouwgebieden.

Geschiedenis

Prehistorie

Romeinen en daarna

Middeleeuwen

Annexatie bij Engeland

Industriële Revolutie

Sinds 1900

Geografie

Landschap

In het oosten grenst Wales aan Engeland, in het zuiden aan het Kanaal van Bristol, in het westen aan het Sint-Georgekanaal en in het noorden aan de Ierse zee. Wales ligt op het eiland Groot-Brittannië. Wales heeft een oppervlakte van zo'n 20.779 km², dat is ongeveer even groot als het land Slovenië. Wales heeft een kustlijn van zo'n 1200km. Voor de kust liggen verschillende eilanden, hiervan is Anglesey de grootste. In het noorden en midden van Wales vindt je veel bergen. Een bekend gebergte in Wales is de Snowdonia, hier ligt ook de hoogste berg de Snowdon (1085m).

Wales heeft weinig grote steden. Cardiff, Newport en Swansea zijn bekende steden. Hierdoor wonen veel mensen in het zuiden van Wales. Ook ligt in Wales de plaats met de langste naam van Europa:Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Grote steden

10 grootste Welshe steden

Amgueddfa Genedlaethol Caerdydd.JPG
Cardiff
Newport Castle.jpg
Newport

Nummer Stad Inwoners

Wind Street, Swansea (Recreated) - geograph.org.uk - 361107.jpg
Swansea
Stgileswrexham.jpg
Wrexham

1 Cardiff 447.287
2 Newport 306.844
3 Swansea 300,352
4 Wrexham 65.692
5 Buckley 63.576
6 Tonypandy 62.545
7 Bridgend 30.590
8 Barry 54.673
9 Llanelli 49.591
10 Cwmbran 46.915

Bevolking

Bevolkingsgroepen

De meeste inwoners van Wales komen uit het Verenigd Koninkrijk. 73% van de bevolking is geboren in Wales en 20% van de bevolking is geboren in Engeland. Daarnaast zijn er nog kleinere aantallen uit Schotland, Noord-Ierland en ook uit (het land) Ierland en andere EU-staten. De reden dat er veel mensen uit Engeland in Wales wonen heeft te maken met de huizenprijzen. Over het algemeen zijn het Engelse gepensioneerden die naar Wales verhuizen. In Engeland zijn de huizenprijzen erg hoog en Wales juist laag. Veel gepensioneerden willen een landelijk huis in Wales, die vaak in de armere regio's van Wales staan en dus vrij goedkoop zijn. Ook zien ze Wales als een rustige omgeving met veel natuur. De meeste immigranten komen uit Polen. Daarnaast zijn er grote groepen immigranten uit Ierland, India, Duitsland en Zuid-Afrika.

In 2011 werd aan de Welshe bevolking gevraagd met welke identiteit ze zich identificeren; de Welshe, de Engelse of de Britse. De meerderheid, 58%, ziet zich als Welsh, 16% als Brits, 12% als Engels en 7% als zowel Engels als Welsh.

Religie

De grootste religie in Wales is het christendom met 57%. De meeste christenen zijn aanhanger van de Anglicaanse Kerk oftewel de Kerk van Engeland. Dit de kerk waarvan de Britse koningin het hoofd is. 32% van de bevolking is ongelovig. Zij hangen geen religie aan. 7,6% wilde niet opgeven welke religie hij/zij had. Kleinere religies in Wales zijn de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme, het sikhisme en het jodendom.

Taal

Wales heeft twee officiële talen, het Engels en het Welsh. In principe spreekt haast iedere inwoner Engels. Het Welsh wordt door tussen de 20% en 25% van de bevolking gesproken, voornamelijk in de landelijke gebieden en in het noorden. Het Welsh is een Keltische taal en is hiermee familie van het Iers en Schots-Gaelisch. De laatste jaren stijgt het aantal mensen dat Welsh spreekt als gevolg van overheidsmaatregelen om de taal te promoten en te beschermen. 26% van de scholen in Wales geven ook Welsh als tweede of eerste taal. De meeste mensen in Wales spreken Welsh als tweede taal of zijn tweetalig (Engels-Welsh) opgevoed. Qua Engels spreken de meeste mensen in Wales het Brits-Engels of the Welsh-Engels.

Minderheidstalen in Wales zijn het Romani (voornamelijk gesproken door Roma en Sinti). Daarnaast is er een Ierstalige minderheid in Cardiff. Qua immigrantentalen worden vooral talen als Pools, Urdu, Punjabi en Bengali gesproken.

Cultuur

Symbolen

Wales heeft diverse symbolen. De rode draak staat al eeuwenlang het symbool voor Wales. De draak staat ook afgebeeld op de vlag van Wales. Groen en wit zijn tevens de nationale kleuren van Wales. In tegenstelling tot de andere landen is de vlag van Wales niet opgenomen in de Britse vlag, maar de laatste jaren zijn hier wel voorstellen voor. De narcis en de prei zijn de nationale bloeien van Wales. De Britse troonopvolger wordt de prins van Wales genoemd en kan ook symbool voor Wales worden gezien.

Hen Wlad Fy Nhadau is het nationale volkslied van Wales. Het wordt gespeeld tijdens evenementen en sportwedstrijden, maar bij officiële gelegenheden wordt gekozen voor het Britse volkslied God Save the Queen.

Muziek

Wales wordt vaak het land van het lied genoemd, vanwege de muziektraditie. Vele bekende harpisten, mannelijke koren en artiesten komen uit Wales. In Wales zijn tevens bekende muziekevenementen, zoals National Eisteddfod en International Eisteddfod. De regio staat bekend om zijn eigen muziekinstrumenten, zoals de crwth en de pibgorn. Het nationale koor van Wales is internationaal bekend en ook de Welsh National Opera heeft een goede reputatie. Hoewel het Verenigd Koninkrijk in zijn geheel niet meedoet aan het Junior Eurovisiesongfestival, doet Wales dit wel.

Bekende zangers uit Wales zijn Bonnie Tyler, Mary Hopkins en Duffy.

Eten en drinken

Volgens sommige Britten heeft Wales niet echt een eigen keuken, maar is de keuken van Wales onderdeel van de Engelse keuken. Toch zijn er enige regionale gerechten in Wales. Het nationale gerecht van Wales is cawl, een langzaam gekookte brei van vlees en groente. Andere traditionele gerechten zijn Welsh rarebit, Glamorgan-worst en Welsh cake. Deze gerechten worden het meest in verband gebracht met de Welshe keuken en de Welshe cultuur.

In Wales zelf wordt een hoop graan verbouwd en worden voornamelijk schapen en varkens gehouden. Welsh beef mag volgens de Europese wet alleen in Wales gemaakt worden. Sommige Britse gerechten hebben in Wales iets andere bereidingswijze dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk, zoals crempogau (de Welshe variant van pannenkoeken). Bier wordt gezien als de nationale drank van Wales, maar in Wales zijn er ook 20 wijngaarden.

Media

De BBC heeft een eigen afdeling in Wales, genaamd BBC Wales. BBC Wales zendt zowel de nationale Engelstalige uitzendingen uit als de regionale Welshtalige uitzendingen. S4C zendt enkele in het Welsh uit. Ook ITV en een aantal kleinere regionale televisie- en radiostations zenden uit in Wales. De landelijke stations maken vaak regionale nieuwsuitzendingen en reportages, zoals Wales Tonight. Sommige bekende televisieprogramma's worden zelfs in Wales gemaakt of opgenomen, zoals Doctor Who en Torchwood.

De meeste Engelstalige kranten van Wales worden in Engeland gedrukt. The Western Mail is de enige grote Engelstalige krant van Wales, die ook buiten Wales uitgegeven wordt. The Sun blijkt de meest gelezen krant van Wales te zijn. De meeste Britse kranten richten zich nauwelijks tot Wales. The Mirror is hierop een uitzondering, dat sinds 2003 een speciale Welsh Mirror. In alleen Wales verschijnen wel enkele kranten, zoals Daily Post, South Wales Evening Post en South Wales Echo.

Sport

In verschillende internationale sportwedstrijden heeft Wales een apart team, maar bij de Olympische Spelen is Wales onderdeel van een Brits team. Rugby wordt gezien als de belangrijkste sport van Wales en deel van het regionale identiteit. Sinds 1992 heeft Wales een eigen voetbalteam, maar twee clubs (Cardiff City en Swansea City) spelen nog steeds mee in de Engelse competitie.

Cricket is een andere geliefde sport, maar Welshe spelers spelen in het Engelse team. De laatste jaren gaan er stemmen op om ook een apart Welsh Cricketteam te stichten. Tot slot zijn boksen en snooker nog geliefd.

Politiek

Staatsinrichting

Wales heeft een bepaalde mate van zelfbestuur, maar deze is veel beperkter dan dat van Noord-Ierland of Schotland. Veel zaken voor Wales worden door de Britse regering en het Brits parlement bepaald. Een voorbeeld is het huwelijksrecht. In 2013 stemde het Brits parlement over het homohuwelijk, maar deze wet ging enkel in Engeland en Wales in. Schotland (2014) en Noord-Ierland (2020) moesten hier apart over stemmen. Wales heeft een eigen parlement genaamd de Nationale Vergadering van Wales. Deze bestaat uit 60 leden. Veel grote Britse politieke partijen zijn ook in Wales actief. De Labour Party, de Conservative Party en Liberal Democrats hebben alle zetels in de Nationale Vergadering. De Green Party of England and Wales is tevens in Wales actief. Wales heeft een eigen minister-president; Mark Drakeford. Hij is tevens minister voor Wales in de Britse regering.

In Wales is er niet echt een roep om onafhankelijkheid. Wales heeft wel een eigen politieke partij die een onafhankelijk Wales wil, namelijk Plaid Cymru. Plaid Cymru is vooral populair in het noorden en de landelijke gebieden. Over het algemeen wil amper 10% van de inwoners een onafhankelijk Wales. Een meerderheid wil wel meer rechten voor Wales. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat Wales erg afhankelijk is van Engeland op economisch vlak. Wales ligt bij de grote steden in Zuid-Engeland. Ook vertrekken veel Engelse gepensioneerden naar Wales om daar te wonen (in Wales zijn huizen goedkoper). Na het Brexitreferendum in 2016 bleken het ook deze Britse gepensioneerden te zijn die ervoor zorgden dat Wales vóór de Brexit stemden.

Bestuurlijke indeling

Wales bestaat uit 22 hoofdgebieden (counties). Bepaalde hoofdgebieden hebben de status van stad (city) of graafschap (country boroughs).

WalesNumbered.png


Economie

Wales is eeuwenlang een landelijk gebied geweest. Pas in de 19e eeuw kwamen fabrieken naar Wales toe, maar Wales was vooral belangrijk voor de mijnbouw. Hier werd steenkool vandaan gehaald, dat weer in de Engelse fabrieken gebruikt werd om de stoommachines aan te schakelen. Tegenwoordig is de dienstensector echter de grootste sector in Wales. De dienstensector zit vooral in de grote steden in het zuiden, terwijl er in het noorden nog veel landbouw is. Dit zorgt voor een welvaartsverschil in Wales. Het noorden is aanzienlijk armer dan het zuiden. In de financiële sector, de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg zijn de meeste banen in Wales.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste handelspartner van Wales. Andere belangrijke handelspartners zijn Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Nederland en België. De belangrijke exportproducten zijn chemische producten, plastic, ijzer, staal, voertuigen, melkproducten en hernieuwbare energie.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wales&oldid=623265"