Vruchtbare Sikkel

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 9 nov 2023 om 15:34 (Link naar doorverwijspagina Jordaan gewijzigd in Jordaan (rivier) met DisamAssist)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Deze kaart toont het bereik van de Vruchtbare Sikkel..

De Vruchtbare Sikkel (of Vruchtbare Halve Maan) is een historische regio in het Midden-Oosten die de Levant, Mesopotamië en Oud-Egypte omvat. Deze gebieden samen vormen op de kaart een sikkel of halve maan, dus sprak archeoloog James Henry Breasted van de "Vruchtbare Sikkel", omdat hij wilde wijzen op de overeenkomsten tussen de culturen uit deze regio in de oudheid.

Een landschap van de Vruchtbare Halve Maan met de rivier de Tigris.

Al deze gebieden worden van water voorzien door belangrijke rivieren: de Nijl, de Jordaan, de Eufraat en de Tigris. Tezamen beslaat het gebied ze zo'n 400.000 tot 500.000 vierkante kilometer. De regio reikt vanaf de oostelijke kust van de Middellandse Zee, om het noorden van de Syrische woestijn heen, helemaal tot aan de Perzische Golf. Nu liggen hier Egypte, Israël, Palestina, Libanon en delen van Jordanië, Syrië, Irak, het zuidoosten van Turkije en het zuidwesten van Iran.

De Vruchtbare Sikkel heeft een zeer uitgebreide geschiedenis, want hier zijn de eerste beschavingen en steden ontstaan (Prekeramisch Neolithicum).

Verwante pagina's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vruchtbare_Sikkel&oldid=825726"