Vrijheid (zeilboot)

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 2 dec 2022 om 12:00 (Vrijheid (zeilboot) afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrijheid
Vrijheid zonder spi 001.JPG
Boot informatie
Lengte 5,40 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,65 m
Diepgang 0,73 m
Massa
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp hout (karveelbouw) of polyester
Materiaal_rondhout hout
Sw 114
Rya pn
Status
Tuigage gaffeltuig
Zeiloppervlakte
Grootzeil 9,7 m²
Fok
Genua 5,9 m²
Spinnaker 9,8 m²
Gennaker
Organisatie
Architect Willem de Vries Lentsch Jr.
Jaar 1945
Zeilteken Vijheid.GIF
klasse teken Vrijheid
Website
https://www.vrijheid.org/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Vrijheid is een open kielzeilboot met een zeiloppervlak van 12 m² als het aan de wind vaart (schuin naar de wind toe). De maatvoering is afgeleid van de BM. De Vrijheid heeft een gaffeltuig met als extra een spinnaker. Het heeft een sierlijke vorm met een scherpe steven. De zeilers kunnen gebruik maken van een trapeze (een tuigje dat aan de mast vast zit en waarmee de zeiler buitenboord kan hangen voor meer stabiliteit).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef de Verbonden Nederlandsche Watersport Verenigingen (nu Koninklijk Nederlands Watersport Verbond) een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een eenheidsklasse met twaalf vierkante meter zeil. Het definitieve ontwerp werd getekend door Willem de Vries Lentsch. In 1944 werd er een proefexemplaar gebouwd om te bestuderen hoe de nieuwe boot zich op het water gedroeg. Er werden nog kleine aanpassingen aan het ontwerp doorgevoerd en op 15 juni 1946 werd de nieuwe klasse aan Nederland bekendgemaakt. Het zeilteken werd een V. De nummers V1 en de V2 werden echter nooit uitgegeven omdat die in de naoorlogse jaren te veel aan de Duitse raketten V1 en V2 deden denken.

Er wordt geschat dat er zo'n 2000 boten van het type Vrijheid volgens het oorspronkelijk ontwerp zijn gebouwd. Een deel van de eigenaren heeft nooit een zeilnummer aangevraagd.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrijheid_(zeilboot)&oldid=751074"