Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Vrijhandel

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 22 mei 2018 om 19:36 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Vrijhandel''' betekent dat er vrij verkeer van goederen en diensten is tussen landen, oftewel handel zonder beperken van de overheid. Vrijhandel komt in de hui...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijhandel betekent dat er vrij verkeer van goederen en diensten is tussen landen, oftewel handel zonder beperken van de overheid.

Vrijhandel komt in de huidige wereld weinig voor. Het tegenovergestelde van vrijhandel is protectionisme. Met protectionisme bedoeld men het beschermen van de binnenlandse productie door de overheid van een land door middel van maatregelen die de import van goederen en diensten tegengaan en de export bevorderen. Op deze manier wil de overheid de eigen werkgelegenheid beschermen. Bij vrijhandel doet de overheid niets en maakt het geen maatregelen.

Het voordeel van vrijhandel is dat elk land om deze manier zich gaat specialiseren om een product of producten als beste en goedkoopste te maken. Men streeft dan naar internationale arbeidsverdeling. Een nadeel is dat een land hierdoor erg kwetsbaar kan worden en op de korte termijn kan er sprake zijn van werkloosheid.

Vrijhandel is vooral voor ontwikkelingslanden voordelig, aangezien ze lijden onder protectionistische maatregelen van westerse landen. Binnen de lidstaten van de Europese Unie geld er vrijhandel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrijhandel&oldid=514823"