Vrije Universiteit Amsterdam

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 11:38 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Vrije Universiteit

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is één van de twee universiteiten in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. De andere universiteit is de Universiteit van Amsterdam (UvA). Anders dan de UvA krijgt de Vrije Universiteit geen geld van de overheid. Het geld voor de financiering van de universiteit komt uit een stichting. De Vrije Universiteit is oorspronkelijk protestants-christelijk en zit gevestigd aan de Zuidas.

De Vrije Universiteit is opgericht door een groep orthodox-protestante christenen onder leiding van politicus Abraham Kuyper, die later premier van Nederland werd. Volgens Kuyper waren de universiteiten gedomineerd door de liberalen, die een neutrale, niet-godsdienstige vorm van wetenschap aanhielden. Het duurde tot 1905 dat de afgestudeerden aan de Vrije Universiteit gelijk waren aan die van openbare universiteiten. Tegenwoordig hanteert de Vrije Universiteit een moderne invulling van het protestantisme. De universiteit werkt ook samen met de UvA door middel van het Amsterdam University College. Ook heeft de universiteit een eigen ziekenhuis, het VU Medisch Centrum.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrije_Universiteit_Amsterdam&oldid=651820"