Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vraag en aanbod

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 26 jul 2020 om 02:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''wet van vraag en aanbod''' of '''vraag en aanbod''' is één van de belangrijkste principes in de economie. De open markteconomie (oftewel de westerse...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De wet van vraag en aanbod of vraag en aanbod is één van de belangrijkste principes in de economie. De open markteconomie (oftewel de westerse economie) wordt grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Door vraag en aanbod wordt de prijs van een product of een dienst bepaald. Op de arbeidsmarkt wordt het loon en de arbeidsvoorwaarden ook grotendeels door vraag en aanbod bepaald.

Op de markt van goederen en diensten komt de vraag naar producten en diensten van consumenten. Zij hebben iets nodig en zijn bereid ervoor een bepaald bedrag te betalen. Het aanbod komt van de producenten. Zij maken producten of leveren diensten en zijn bereid deze te verkopen voor een bepaald bedrag. De consumenten willen over het algemeen de laagste prijs betalen voor hun producten/diensten, terwijl producenten juist de hoogste prijs willen ontvangen. Er moet dus gezocht worden naar een compromis.

Deze compromis wordt het marktevenwicht genoemd. Hieruit komt uiteindelijk een prijs waar beide consument en producent tevreden over zijn. Als er minder vraag is naar een product, dan gaat de prijs van het product omlaag. Is er juist meer vraag naar een product, gaat de prijs omhoog. Dit kun je ook doen bij het aanbod. Is er minder aanbod, dan gaat de prijs omhoog. Als er meer aanbod is, gaat de prijs omlaag.

Op de arbeidsmarkt wordt arbeid aangeboden door de werknemer en arbeid gevraagd door de werkgever. Zij onderhandelen over het loon van de werknemer, dat kosten zijn voor de werkgever. Ook zij proberen een marktevenwicht te bereiken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vraag_en_aanbod&oldid=624643"