Voorloper van stad

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 11 jan 2022 om 15:45 (Voorloper van stad afgerond)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overblijfselen van de witte ziggurat-tempel in Uruk

De stad Uruk wordt gezien als de voorloper van een stad of een eerste stad. Er is ook een periode naar genoemd, de Uruk-periode (ca. 4000 tot 3100 voor Christus; ook bekend als Prekeramisch neolithicum). Uruk, ook bekend als Warka, was een oude stad van Sumerië (en later van Babylonië), gelegen ten oosten van de huidige bedding van de rivier de Eufraat aan het opgedroogde oude kanaal van de Eufraat, 30 km ten oosten van het huidige Samawah, Al-Muthanna, Irak. Mogelijk is Uruk dezelfde stad als het bijbelse Erech (Genesis 10:10).

In deze periode ontstaat de opkomst van het stadsleven in Mesopotamië en de Sumerische beschaving. Later ontstond hier ook het spijkerschrift, waarmee een soort van administratie mogelijk werd. Hiermee werd ook de basis gelegd voor een soort staatsvorm met een bureaucratie, militaire en gelaagde samenleving met rangen en standen. Er was ook sprake van handel met de omliggende nederzettingen en specialisatie van ambachten.

De stad lag in de regio van het Nabije Oosten waar de landbouw het meest productief was, als gevolg van een irrigatiesysteem (bevloeingssysteem) dat zich in het 4e millennium voor Christus ontwikkelde en gericht was op de teelt van gerst (samen met de dadelpalm en verschillende andere soorten fruit en peulvruchten) en het weiden van schapen voor hun wol. Een deel van de stad, het Eanna-district, bestond uit verschillende gebouwen met ruimtes voor werkplaatsen en was ommuurd. De rest van de stad bestond uit typische hofjes, gegroepeerd naar beroep van de bewoners. In de stad lagen (transport) kanalen, vergelijkbaar met die van Venetië.

Archeologen schatten dat het een bevolking van tussen de 25.000 en 50.000 mensen kan hebben gehad. Er stond een bakstenen tempel met mozaïeken. Ook was er de stenen tempel die bedekt was met witte platen: de witte tempel. Mogelijk waren het geen tempels maar was het een complex van gebouwen van verschillende vormen (paleisachtige woningen, administratieve ruimtes, paleiskapellen). Uruk heeft de eerste monumentale constructies in de architectuur-geschiedenis. Veel van de architectuur uit het Nabije Oosten vindt zijn oorsprong in deze prototypische gebouwen. De stad werd omringd door een 9 km lange bakstenen stadsmuur.

Rond 2000 v. Chr. kreeg de stad concurentie van Babylonië. Uiteindelijk werd Uruk verlaten rond 635 na Chr. nadat het door een Islamitische macht was veroverd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voorloper_van_stad&oldid=701684"