Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Volt Europa: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} '''Volt Europa''', meestal '''Volt''' genoemd, is een politieke partij in de Europese Unie. Volt Europa strijd voor een federaal Europa (meer Europ...')
(geen verschil)

Versie van 10 nov 2019 om 16:35

Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.

Volt Europa, meestal Volt genoemd, is een politieke partij in de Europese Unie. Volt Europa strijd voor een federaal Europa (meer Europese samenwerking) en ook voor zaken als migratie en tegen economische ongelijkheid en klimaatverandering. De partij is momenteel met één zetel in het Europees Parlement vertegenwoordigt. De partij heeft in iedere EU-lidstaat een afdeling, die de naam draagt van het desbetreffende land (zoals Volt Duitsland). Het plan is dat deze partijen ook meedoen aan de landelijke, regionale en lokale verkiezingen.

Oprichting

Volt werd in 2017 opgericht als antwoord op de Brexit en het toenemende rechts-populisme in onder meer Italië en Frankrijk. In veel landen, waaronder Nederland, Denemarken en Frankrijk, wilden bepaalde politici ook een referendum over het uittrede uit de Europese Unie. Volt Europa wilde juist een sterkere Europese Unie, met meer samenwerking. Daarnaast wil de partij de Europese Unie vernieuwen en democratischer maken. Volgens Volt heeft het toenemende recht-populisme onder meer te maken met dat de Europese Unie erg ondoorzichtig is en veel mensen niet weten wat de EU allemaal doet.

De oprichters van de partij waren Andrea Venzon, Colombe Cahen-Salvador en Damian Boeselager. In maart 2018 was de eerste partijbijeenkomst in Hamburg in Duitsland. Na de oprichting van de Europese partij, werden ook landelijke afdelingen opgestart. Binnen enkele weken had iedere Europese lidstaat een lokale afdeling, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk. In Amsterdam vond tussen 27 en 28 oktober 2018 een congres plaats waarbij de zogeheten Verklaring van Amsterdam werd ondertekent. Deze verklaring legde het politieke programma vast voor de Europese Parlementsverkiezingen 2019.

De bedoeling was dat de lokale afdelingen van Volt op ieder stembiljet in alle EU-landen zouden verschijnen, maar uiteindelijk was dit in 8 van 28 landen het geval. Kiezers in Luxemburg, Nederland, België, Duitsland, Bulgarije, Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk konden op de partij stemmen. Hoewel de partij ook op de stembiljetten van Portugal, Italië, Frankrijk en Oostenrijk wilde komen, konden de leden de waarborgsom niet betalen of hadden ze te weinig leden. In Duitsland behaalde Volt Europa 1 zetel in het Europees Parlement en de groep valt nu onder De Groenen/Vrije Europese Alliantie (Groenen/EVA).

Ideologie en standpunten

Ideologie

Volt Europa is een "pro-Europese" partij, die stemt voor een federaal Europa. Wat is een federaal Europa? Dit betekent dat de Europese Unie wordt om gevormd tot een federatie. In een federatie werken verschillende gebieden samen om vlakken als handel, buitenlandse zaken en defensie, maar de individuele regio's bepalen hun eigen zaken. Voorbeelden van federaties zijn onder meer Duitsland en de Verenigde Staten. Hoewel de huidige Europese Unie al een paar kenmerken heeft van een federatie (of zelfs van een land), wil Volt dit versterken. Volgens Volt is dit nodig om moderne problemen aan te pakken, zoals klimaatverandering, terrorisme, migratie en internationale spanningen.

Qua ideologie kun je wel zeggen dat Volt Europa een sociaal-liberale partij is. De partij zou je in de Nederlandse politiek kunnen vergelijken met Democraten 66 en in de Belgische politiek met Open VLD. Vaak wordt de partij vergelijken met La République en Marche ! van de Franse president Emmanuel Macron.

Partijprogramma

De Verklaring van Amsterdam bevat vijf hoofdpunten:

  • De EU terug naar de mensen. De Europese Unie moet democratischer en transparanter worden. Volt stelt voor om de EU een grensoverschrijdende unie te maken waarin het Europees Parlement de beslissingen neemt. Ook moet er een gekozen president van de EU komen en een gekozen minister-president. Daarnaast wil de partij dat alle partijen hun standpunten over actuele onderwerpen openbaar moeten maken en onderhandelingen vast moeten worden gelegd. De partij wil ook minder invloed vanuit het bedrijfsleven.
  • De EU rechtvaardig. De partij wil onder meer een humaan migratiebeleid en een menswaardige behandeling van vluchtelingen. Ook wil de partijen meer gelijke rechten. De partij wil onder meer dat abortus en het homohuwelijk in gehele EU gelegaliseerd worden en anticonceptie in ieder land beschikbaar wordt. Daarnaast wil de partij dat meer vrouwen deelnemen aan het bedrijfsleven. Ook moet er meer worden ingezet op de bestrijding van armoede.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volt_Europa&oldid=581974"