Volksrepubliek Donetsk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Volksrepubliek Donetsk
Донецкая Народная Республика

Vlag van de Volksrepubliek Donetsk Wapen van de Volksrepubliek Donetsk Location of Donetsk People's Republic.png

Hoofdstad Donetsk
Aantal inwoners 2.302.444 (2018)
Oppervlakte 26.517 km²
Regeringsvorm Volksrepubliek
President Denis Poesjilin (sinds 2018)
Premier Vladimir Pasjkov (sinds 2020)
Taal Russisch (officieel)
Oekraïens
Munteenheid Russische roebel
Religie Russisch-orthodox
Landcode DNR

De Volksrepubliek Donetsk is een niet-erkende staat in Oost-Europa. Donetsk is officieel de Oblast Donetsk in Oekraïne, maar wordt sinds 2022 door Rusland als een onafhankelijk land gezien. De volksrepubliek is vernoemd naar de hoofdstad Donetsk. Donetsk ligt naast de volksrepubliek Loegansk. Samen vormen de twee volksrepublieken de Donbass, een gebied waar veel Russen wonen. Zowel Donetsk als Loegansk zijn officieel onderdeel van Oekraïne, maar Oekraïne heeft geen macht in de twee volksrepublieken.

De volksrepubliek is tijdens de Krimcrisis in 2014 uitgeroepen tot een onafhankelijk land. Net als Loegansk wil Donetsk zich aansluiten bij Rusland. Loegansk en Donetsk worden alleen door Rusland en Syrië erkend als land. Alle andere landen zien het als onderdeel van Oekraïne.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Donetsk is een gebied met veel industrie en mijnbouw. In Donetsk woonden altijd veel Russen, maar het was onderdeel van Oekraïne. Dit was geen probleem, aangezien zowel Rusland als Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie waren. Donetsk is pro-Russisch en wil nauwe banden met Rusland, terwijl de rest van Oekraïne nauwe banden met het westen wil. Dit levert spanningen op. Na de Euromaidan in 2014 brak de Krimcrisis uit toen Rusland de Krim binnenviel. De Krim is het schiereiland in het zuiden van Oekraïne, waar ook veel Russen wonen. De Krim is officieel nog onderdeel van Oekraïne, maar Rusland heeft er de macht.

Afscheiding

Pro-Russische protesten in Donetsk in 2014

Tijdens de Krimcrisis waren er in Donetsk pro-Russische protesten. Zij wilden een referendum voor onafhankelijkheid van Oekraïne. Op deze manier wilden ze zich bij Rusland aansluiten. In de stad Donetsk werden overheidsgebouwen bestormd en bezet, aangezien de Oekraïense overheid dit weigerde te doen. Als gevolg hiervan riepen de protestanten de Volksrepubliek Donetsk uit en verklaarden zich onafhankelijk. De pro-Russische protestanten kregen daarnaast steeds meer de macht in hadden. Op 6 april 2014 kondigden zij een referendum aan voor aansluiting van Rusland. Ook vroegen ze de Russische president Vladimir Poetin om steun. Op 8 april stichtte de volksrepubliek zijn eigen leger.

Op 11 mei 2014 hield Donetsk een referendum voor onafhankelijkheid. Hierbij stemde 89% voor. Oekraïne erkent dit referendum niet, aangezien het geen toestemming heeft gegeven. Ook is het onduidelijk of het referendum eerlijk is verlopen. In de dagen hierna maakte Donetsk zijn eigen grondwet en scheidde zich officieel van Oekraïne.

Sinds 2014

Sinds 2014 vindt er een oorlog plaats in het oosten van Oekraïne. Donetsk en Loegansk vechten tegen het Oekraïense leger. Zij worden hierbij gesteund door Rusland via geld en wapens. In 2015 werden de Minskakkoorden getekend. Dit betekende dat de oorlog afnam, maar sinds 2017 is het geweld toegenomen. Sinds 2021 worden er ook door Rusland paspoorten gegeven aan de inwoners van Donetsk en Loegansk. Hiermee kunnen zij naar Rusland vertrekken en gebruik maken van onderwijs en gezondheidszorg in Rusland. De twee volksrepublieken zijn vrijwel volledig afhankelijk van Rusland.

In 2022 erkende Rusland Loegansk en Donetsk als onafhankelijke staten. Twee dagen later viel Rusland Oekraïne binnen.

Bevolking

Vóór 2014 had Donetsk zo'n 4,4 miljoen inwoners. Sinds de oorlog is dit aantal sterk afgenomen. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies wonen, aangezien er geen onafhankelijke cijfers zijn. Volgens de volksrepubliek zelf wonen er 2,3 miljoen inwoners. Dit betekent dat sinds de oorlog de bevolking is afgenomen met de helft. Veel inwoners zijn vertrokken naar Rusland of Oekraïne. Ook worden veel lhbt'ers en Roma uit het gebied verdreven.

Officieel heeft Donetsk slechts één taal, namelijk Russisch. De meeste inwoners spreken ook Russisch in plaats van Oekraïens. Hoewel de meeste mensen Oekraïner zijn, spreken de meeste Russisch.

Politiek

Staatsinrichting

Donetsk is officieel een volksrepubliek. Een volksrepubliek wordt vaak in verband gebracht met het communisme. Toch is Donetsk geen communistische staat. Donetsk noemt zich een volksrepubliek als verwijzing naar de Sovjet-Unie. Vaak wordt Donetsk omschreven als een satalietstaat van Rusland. Een satalietstaat is een land dat erg afhankelijk is ander land. Hoewel Donetsk vrij democratisch lijkt, is het land geen democratie. De mensenrechten worden niet nageleefd en er wordt hard opgetreden tegen tegenstanders.

Het staatshoofd van Donetsk is een president. De huidige president van Donetsk is Denis Poesjilin. Daarnaast is er een parlement, genaamd de volksraad. Deze bestaat uit vijf mensen. Zowel de president als de volksraad worden iedere vijf jaar gekozen door middel van verkiezingen. Er zijn verschillende politieke partijen in Donetsk, maar er bestaat vrijwel geen verschil tussen deze partijen.

Bestuurlijke indeling

De kaart van de volksrepubliek Donetsk

Donetsk is verdeeld in vijf rayons en 12 gemeenten. Dit zijn:

Gemeenten

  • Donetsk
  • Dokuchaevsk
  • Khartsyzk
  • Makeyevka
  • Yasnovataya
  • Gorlovka
  • Debalstevo
  • Yenakievo
  • Zhdanovka
  • Kirovskoe
  • Torez
  • Snezhnoye

Rajons

  • Shakhtyorsk
  • Starobeshevo
  • Amvrosiyevka
  • Telmanovo
  • Novoazovsk


Buitenlandse politiek

Officieel zijn Donetsk en Loegansk twee aparte volksrepublieken, maar zij werken wel samen. Beide volksrepublieken willen onderdeel van Rusland worden en strijden samen tegen Oekraïne. Donetsk heeft hierdoor ook goede banden met Rusland. De economie is afhankelijk van Rusland, dat ook het leger steunt. Donetsk wordt door slechts twee landen erkend. Dit zijn Rusland en Syrië. Veel bondgenoten van Rusland hebben veel banden met Donetsk, zoals Nicaragua, Venezuela en Wit-Rusland. Ook Zuid-Ossetië erkent Donetsk, maar is zelf ook een niet-erkende staat.

Economie

In Donetsk worden twee munteenheden gebruikt; de Oekraïense grivna en de Russische roebel. Overigens wordt de roebel veel vaker gebruikt dan de grivna. De economie van Donetsk is namelijk erg afhankelijk van Rusland. In Donetsk is er veel industrie en mijnbouw. Ooit was Donetsk een van de rijkste gebieden van Oekraïne en bleef dit tot in 2014. Na de oorlog in het oosten van Oekraïne stortte de economie in en zijn veel gebouwen verwoest. De armoede in Donetsk is daardoor ook erg toegenomen.

Doordat de economie van Donetsk er slecht aan toe is, worden ook vaak de euro en Amerikaanse dollar gebruikt. Dit zijn namelijk twee erg stabiele munteenheden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volksrepubliek_Donetsk&oldid=709711"