Vlag van Hongarije

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 11:20 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Hungary.svg

De vlag van Hongarije is de officiële vlag van het Oost-Europese land Hongarije. De vlag bestaat uit drie horizontale banen; van boven naar beneden rood, wit en groen. Soms staat het Hongaarse wapen in het midden, maar vaak wordt deze weggelaten.

De vlag is ontstaan 1849, toen er een opstandbeweging was tegen de monarchie. De Oostenrijkse keizer heerste toen ook als koning van Hongarije, waar het land Oostenrijk-Hongarije uit ontstond. De opstandelingen wilde de republiek stichtten. Hun idee voor de vlag kwam voort uit de Franse vlag. De kleuren staan symbool voor Hongarije en worden tevens in het Hongaarse wapen gebruikt. Volgens volksverhalen staat het rood voor kracht, het wit voor geloof en het groen voor hoop. Volgens anderen staat het rood voor degenen die voor het vaderland gestorven zijn, het wit voor de vrijheid en het groen voor de Hongaarse grond. Sinds 1867 is het de officiële vlag van het land. Enkel in 1919 werd de vlag voor een tijdje vervangen door een ander ontwerp. Door de jaren heen is wel het wapen op de vlag veranderd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Hongarije&oldid=651741"