Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vladimir Poetin

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 10:18 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vladimir Poetin
President Vladimir Putin.jpg
Naam voluit
Geboren 7 oktober 1952
Geboren te Leningrad, Sovjet-Unie
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Verenigd Rusland
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 9 augustus 1999
Aftreden
Voorganger Dmitri Medvedev
Opvolger
Functie(s)
President van Vlag van Rusland Rusland
Portaal Portal.svg Politiek

Vladimir Vladimirovitsj Poetin (Russisch: Владимир Владимирович Путин) (Leningrad, 7 oktober 1952) is sinds 2012 de president van Rusland. Eerder was hij dat al van 2000 tot 2008.

Veel tegenstanders zien hem als een dictator, omdat er in zijn land weinig persvrijheid is en omdat hij vaak hardhandig optreedt tegen staking en opstanden. Ook omdat er tijdens zijn presidentschap veel corruptie en armoede is ontstaan. In 2013 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede van 2014.

Zijn leven

NietPoetin is geboren in Leningrad en zijn vader werkte bij de Sovjet-Marine. Zijn grootvader was privékok van Vladimir Lenin.

Zijn moeder was een streng-gelovig Russisch-orthodox. De echtgenoten lieten Poetin in het geheim dopen. Het echtpaar had in eind de jaren dertig twee zoontjes gekregen, waarvan een overleed aan difterie. Poetin volgde zijn opleiding aan de Universiteit van Leningrad, en kreeg in 1975 diploma met een proefschrift over de politiek van de Verenigde Staten in Afrika. Hetzelfde jaar werd hij lid van de KGB. In 1999 werd hij eerste minister. Vevrolgens won hij op 26 maart 2000 de Russische presidentsverkiezingen. Hij bleef toen president tot 2008, het jaar waarin Dmitri Medvedev hem opvolgde. Daarna was Poetin weer vier jaar eerste minister, en in 2012 werd hij opnieuw gekozen tot president. Hij is fervent judoka. Dan in 2018 voor een vierde keer 2020 roept hij nog voor zestien jaar aan de macht te blijven tot 2036

Sommige mensen zeggen dat zijn partij sjoemelt met de stemmen van de Russische bevolking.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vladimir_Poetin&oldid=651725"