Vladimir Lenin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Communisme
Maroon flag waving.svg
Stromingen
Marxisme
Marxisme-leninisme
Stalinisme
Maoïsme
Trotskisme
Titoïsme
Anarchocommunisme
Begrippen
Klassenstrijd
Proletariaat
Wereldrevolutie
Internationalisme
Dictatuur van het proletariaat
Planeconomie
Sleutelfiguren
Karl Marx
Friedrich Engels
Leon Trotski
Vladimir Lenin
Jozef Stalin
Mao Zedong
Portaal Portal.svg Politiek


Vladimir Lenin

Vladimir Lenin (Russisch: Владимир Ленин) (geboren op 22 april 1870 te Simbirsk – overleden op 21 januari 1924 in Gorki) was de stichter van de communistische Sovjet-Unie na een bloedige burgeroorlog van meer dan 5 jaar. Hoewel zijn achternaam bekend staat als 'Lenin', heette hij eigenlijk voluit Vladimir Iljitsj Oeljanov. Lenin was eigenlijk een schuilnaam, en kwam van de rivier Lena.

Na zijn dood in 1924 werd zijn geboortedorp 'Simbirsk' naar hem vernoemd en omgedoopt tot Oeljanovsk. Lenin ligt begraven in zijn eigen mausoleum, het Mausoleum van Lenin. Het mausoleum ligt op het Rode Plein in Moskou.De stad Sint Petersburg werd toen Leningrad genoemd. In 1991 werd de naam weer terugveranderd in Sint Petersburg.


Verbanning

Vladimir Lenin werd in 1870 geboren in het dorp Simbirsk in Rusland. Lenin studeerde om advocaat te worden, en werd in 1893 lid van een politieke groep, de Marxistische sociaaldemocraten. In 1895 werd hij gearresteerd, en van 1897 tot 1900 werd hij (samen met zijn vrouw) verbannen naar het koude Siberië. Daarna gingen ze in Londen, en later in Zwitserland wonen. Daar kreeg hij ruzie met de rest van de politieke partij, want Lenin vond dat er een revolutie moest plaatsvinden om te zorgen voor een democratie waar iedereen mocht stemmen, terwijl de andere groep vond dat alleen sommige mensen mochten stemmen (bijvoorbeeld op basis van hoeveel belasting je betaalde). De groep van Lenin werd de bolsjewieken (meerderheid) genoemd, de andere groep de mensjewieken (minderheid). Na de revolutie van 1905 ging Lenin terug naar Rusland, maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, en het parlement werd ontbonden door de Tsaar, ging Lenin terug naar Zwitserland, waar hij veilig was.

Eerste Wereldoorlog

Tot 1917 was Rusland nog een soort keizerrijk met aan het hoofd een Tsaar. Lenin was het hier niet mee eens, en vond dat de macht bij de mensen moest liggen. In februari 1917 moest de Tsaar, Nicolaas II, al afstand doen van de troon na de februarirevolutie, en werd er een voorlopige regering benoemd. In april ging Lenin weer terug naar Rusland, en ging hij in Sint Petersburg wonen. Lenin vond dat de nieuwe regering niet socialistisch genoeg was, en zijn groep kwam in juli 1917 in opstand. Dit mislukte, en Lenin moest alweer vluchten, dit keer naar Finland. Met hulp van de Duitse overheid kon hij blijven oproepen tot opstand.

De moord op de tsaar en zijn familie

Oktoberrevolutie

Na een poging om een staatsgreep te doen door een generaal op 20 oktober, keerde Lenin weer terug, en richtte hij de Rode Garde op. Op 7 november 1917 pleegde de Rode Garde een staatsgreep. Deze staat beter bekend als de Oktoberrevolutie (in de Russische kalender viel deze dag in oktober). Lenin werd nu de baas van de Russische Communistische Partij, en in feite van heel Rusland. Hij sloot al vrij snel vrede met de Duitsers en hun bondgenoten, en Rusland trok zich in 1918 terug uit de Eerste Wereldoorlog. Lenin had echter niet geheel Rusland veroverd. Hij wilde alle overgebleven stukken van het land ook veroveren. Het gevolg was een burgeroorlog die 5 jaar heeft geduurd en miljoenen slachtoffers kende. In die burgeroorlog waren de bolsjewieken tegen de aanhangers van de Tsaar, maar ook de mensjewieken.

Krantenbericht over de hongersnood

De Russische hongersnood 1921-1922

Toen Lenin aan de macht kwam, waren de boeren niet rijk, maar ze hadden wel te eten. Lenin had echter veel voedsel nodig voor zijn manschappen. Hij pakte daarom veel van de oogst af van de boeren. Daardoor werd de situatie alleen maar slechter voor ze. Het werd nog erger toen ze niet meer zo veel wilde zaaien en oogsten, omdat ze wisten dat Lenin het toch af zou pakken. Het gevolg was een zware hongersnood in de winter van 1921-1922. Lenin maakte het alleen maar erger door vervolgens de hele oogst in te pikken in de Oekraïne. Hij verscheepte het naar andere gebieden waar ook hongersnood was. Later zou Stalin dit ook doen in de winter van 1932-1933.

Hulp

Van verschillende kanten kreeg Lenin hulp aangeboden. De hulp van de Amerikaanse president Herbert Hoover wilde hij niet. Ook de Russisch-orthodoxe Kerk bood hulp aan. Ze was bereid alle bezittingen die niet heilig waren, te laten verkopen om er eten voor te kopen. Ook daar ging Lenin niet mee akkoord. Hij plunderde de hele kerk en gelovigen die de heilige spullen verdedigden liet hij vermoorden. Er zijn ongeveer 10.000 gelovigen omgekomen. Alles bracht ongeveer 2,5 miljard Roebel op. Hij kocht voor slechts 1 miljoen Roebel aan eten voor de bevolking. Dat is dus minder dan 1% van het totaalbedrag. Het meeste geld gebruikte hij om de burgeroorlog te winnen. Ook het Rode Kruis bood hulp aan. Die liet voor meer dan 10 miljoen mensen voedsel kopen. Toen ze erachter kwamen dat dit voedsel weer werd oorverkocht door Lenin en zijn volgelingen en het geld werd gebruikt voor de industrialisatie, stopte de hulp.

Aantal doden

Geschat is dat het aantal doden in deze hongerwinter op 5 miljoen moet liggen. Dat is meer dan 10 maal zo veel als bij de laatste hongersnood in 1892. Toen kwamen er tussen de 375.000 en de 400.000 mensen om van de honger.

Staatsterreur

Op 30 augustus 1918 werd een aanslag gepleegd op Lenin. In de jaren erna zou er veel terreur worden gepleegd door Lenin en zijn leger. Dit staat bekend als de Rode Terreur. De Tsjeka, de bolsjewistische Geheime Dienst werd er speciaal voor opgericht. Lenin gaf hen de toestemming om zonder proces mogelijke tegenstanders te vermoorden. Ook mochten ze naar hartenlust martelen, zonder dat er een vorm van een proces was. Veel inwoners kwamen om van de honger, of werden opgesloten in concentratiekampen omdat ze beschuldigd werden tegen Lenin en zijn partij te zijn. De voormalige Tsaar wordt vermoord met zijn familie, en ook veel kerken werden vernietigd en priesters vermoord. De patriarch, de leider van de Russisch-orthodoxe kerk werd ondanks zijn heldhaftige optreden, vastgezet in de gevangenis. Hij zou later na zijn vrijlating sterven aan de gevolgen ervan. Lenin geloofde niet in God en had een hekel aan het christendom en alle andere godsdiensten. Later zou Stalin de staatsterreur voortzetten en versterken.

Economie en politiek

Vanaf 1921 werd de burgeroorlog minder en begon Lenin met het invoeren van zijn Nieuwe Economische Politiek. Een deel van de economie werd eigendom van de overheid, hoewel een deel van de economie eigendom bleef van bedrijven en mensen. Hoewel Lenin een heel belangrijke man was in de Russische politiek, was hij geen alleenheerser. Hij moest voor zijn beslissingen toestemming krijgen van de Communistische Partij. Dit zou anders worden toen Stalin, zijn opvolger, aan de macht was.

Dood van Lenin

In 1922 werd Lenin getroffen door een beroerte, en later zou hij er nog meer krijgen (later kreeg hij er een waardoor hij ook niet meer kon praten). Op 21 januari 1924 stierf hij in Gorki Leninskiye, een dorpje vlakbij Moskou. Zijn lichaam is gebalsemd en is sindsdien tentoongesteld in een mausoleum op het Rode Plein in Moskou.

Media

Video's

Informatie


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vladimir_Lenin&oldid=755393"