Vitamine

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 20 aug 2023 om 20:38 (→‎B8 (biotine))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vitaminepillen

Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Vitamines zorgen dat je goed kan functioneren en zijn ook onmisbaar voor je groei. Je hebt heel veel verschillende vitamines. Bijvoorbeeld B1, B2 enzovoort. Er zijn 13 soorten vitamines. Wanneer je veel van dezelfde vitamines binnen krijgt, kan je ziek en misselijk worden. Eet daarom gevarieerd! Je hebt ook vitaminepillen. Op sommige kan je kauwen en op andere niet. Die waar je wel op kan kauwen hebben vaak een lekker smaakje. Je kunt ze kopen bij een drogisterij, zoals de HEMA en Etos. Ze zijn rond en ruiken meestal niet lekker.

Er werd gedacht dat vitamine B, 1 vitamine was, maar later ontdekte de mensen dat het ging om meerdere vitamines.

Verschillende vitamines

Hier is een overzicht over wat vitamines in houden.

Vitamine A

Vitamine A is één van de vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Vitamine A zorgt voor een beter zicht.

B1

Vitamine B1 zorgt voor meer energie.

B2

Deze vitamine zorgt ervoor dat de huid en het haar gezond blijven.

B3

Vitamine B3 zorgt voor de werking van het zenuwstelsel.

B5

Deze vitamine zorgt voor het herstellen van het weefsel. Verder helpt deze vitamine bij opbouw en afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze helpt ook nog voor onze vorm van hormonen.

B6

Vitamine B6 blijkt te zorgen voor hart en vaatziekten. Vitamine B6 was daarom veel in het nieuws. Deze vitamine is ook nog belangrijk voor de vorming van rode bloed cellen. Ook vitamine B6 zorgt voor opbouw en afbraak van eiwitten en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

B8

Net als B2 is B8, oftewel biotine, belangrijk voor de goede ontwikkeling van huid en haar, de vorming van vetzuren en de energieproductie in ons lichaam.

B11

Foliumzuur wordt gezien als een belangrijke vitamine voor het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten. Ook kan foliumzuur de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje verkleinen. Vandaar dat vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Verder is deze vitamine belangrijk voor de opbouw van het DNA (ons erfelijk materiaal) en voor de opbouw en afbraak van eiwitten.

B12

Ook B12 helpt bij een gezonde bouw van ons erfelijk materiaal en bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Verder is deze vitamine nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine C

Vitamine C verhoogt de weerstand tegen ziektes en zorgt voor het gezond houden van steunweefsel, botten, tanden en bloedvaten.

Vitamine D

Deze vitamine zorgt voor sterkere tanden en botten. Deze vitamine is ook belangrijk voor onze weerstand tegen ziektes. Deze vitamine kan ons lichaam zelf aanmaken door zonlicht en het wordt gemaakt in de huid.

Vitamine E

Vitamine E lijkt de kans op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en de ziekte van Alzheimer te verkleinen. Het slikken van vitamine E wordt vaak aangeraden als middel tegen veroudering.

Vitamine K

Vitamine K wordt voor een belangrijk deel in ons lichaam aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Voor een groot deel maakt ons lichaam deze vitamine zelf aan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vitamine&oldid=806112"