Vier zonder

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 25 nov 2022 om 16:24 (Vier zonder afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vier zonder stuurman

Een vier zonder stuurman is een roeiboot die wordt gebruikt in de wedstrijdroeisport. Het is ontworpen voor vier personen die de boot voortbewegen met veegriemen, zonder een extra stuurman.

De bemanning bestaat uit vier roeiers, elk met een riem (roeispaan). Er zijn twee roeiers aan de slagzijde (roeier rechterzijde) en twee aan de boogzijde (roeier linkerzijde). Er is geen stuurman, maar het roer wordt bestuurd door een van de bemanningsleden, normaal gesproken met de roerkabel bevestigd aan de teen van een van hun schoenen die om de bal van de voet kan draaien en de kabel naar links of rechts beweegt. De stuurman kan op de boeg roeien, die het beste zicht heeft als hij over zijn schouder kijkt, of op rechtere koersen mag hij sturen, aangezien hij de achtersteven van de boot op een oriëntatiepunt aan het begin van de koers kan richten. De gelijkwaardige boot wanneer deze wordt bestuurd door een stuurman wordt een "vier met" genoemd.

Raceboten (vaak "schelpen" genoemd) zijn lang, smal en in grote lijnen halfrond in dwarsdoorsnede met geleidelijk taps toelopende delen, waardoor ze weinig weerstand veroorzaken. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van hou. Tegenwoordig worden schelpen nu meestal gemaakt van een composietmateriaal, meestal met koolstofvezel versterkt polymeer, voor sterkte- en gewichtsvoordelen. Zowel de vier met als de vier zonder boten hebben een vin bij de achtersteven, om rollen en gieren (afdrijven) te voorkomen en om het roer te helpen. De riggers (stenen met een dol voor de roeispanen) zijn afwisselend langs de boot gespreid, zodat de krachten asymmetrisch op elke zijde van de boot worden uitgeoefend. Een boot met veegriemen moet stijver zijn om de enorme krachten aan te kunnen, en vereist dus meer versteviging, dus iets zwaarder, van binnen dan een boot die (in plaats daarvan) optimaal is ontworpen voor sculling (waarbij elke roeier twee roeispanen heeft - zoals bij de dubbelvier).

De "vier zonder stuurman" is een van de klassen erkend door de International Rowing Federation en is ook een Olympisch evenement voor mannen en vrouwen. Tussen 1996 en 2016 was het ook een Olympisch evenement voor lichtgewicht mannen.

In 1868 zorgde Walter Bradford Woodgate, roeiend met een zogeheten Brasenose met vier stuurmannen, ervoor dat zijn stuurman overboord sprong bij de start van de Stewards 'Challenge Cup bij Henley Royal Regatta om de boot lichter te maken. De ongewenste stuurman ontsnapte ternauwernood aan wurging door de waterlelies, maar Woodgate en zijn zelfgemaakte stuurinrichting zegevierden met 100 meter en werden prompt gediskwalificeerd. Dit leidde tot de goedkeuring van Henley Regatta-regels die dergelijk gedrag specifiek verbieden en een speciale prijs voor bemanningen met vier riemen zonder stuurman werd aangeboden tijdens de regatta in 1869. In 1873 werd de Steward's Cup echter veranderd in vier zonder stuurman, als aanvulling op de Wyfold.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vier_zonder&oldid=749417"