Victoriawatervallen

Uit Wikikids
Versie door PietervanEekeren (overleg | bijdragen) op 11 apr 2023 om 13:09 (extra info)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Victoriawatervallen.

Op de grens van de Afrikaanse landen Zambia en Zimbabwe ligt de rook die dondert. Zo noemen lokale mensen de indrukwekkende Victoriawatervallen van bijna twee kilometer breed. Het zijn de breedste watervallen van Afrika. Het water komt uit de Zambezi-rivier en valt met een enorme snelheid 108 meter diep naar beneden. Het lijkt wel een gordijn van water dat over de bergrand naar beneden hangt! In de natste maanden valt er zo'n 500 miljoen liter water per minuut over de rotswand. De waterwolken die opstijgen als dat donderende water naar beneden valt, kun je 20 kilometer verderop nog zien.

De eerste Europeaan die de watervallen heeft gezien is de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone op 17 november 1855. "Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen" en "zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten" schreef hij later. David Livingstone noemde deze watervallen naar de koningin Victoria.

In 1989 werden de watervallen door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Victoria waterval.jpg
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Victoriawatervallen&oldid=779061"