Verwering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Verwering is de aantasting van gesteente (en metalen) door invloeden van buitenaf, zoals neerslag, plantengroei en de zon. Er is een verschil tussen verwering en erosie. Bij erosie wordt gesteente verplaatst, terwijl bij verwering het wordt afgebroken.

Er zijn drie soorten verwering:

  • Chemische verwering: hierbij worden gesteente en metalen afgebroken als het gevolg van chemische reacties. Er is sprake van een verandering in de samenstelling van het materiaal. Een bekende chemische verwering is roest bij ijzer. Dit ontstaat door water dat het ijzer beïnvloedt. Ook zwaveloxidatie bij zilver en het "smelten" van kalksteen bij water zijn voorbeelden van chemische verwering.
  • Fysische verwering: hierbij blijft de samenstelling van het materiaal hetzelfde en wordt door krachten van buiten afgebroken. Een voorbeeld zijn de grote warmteverschillen tussen dag en nacht in de woestijn, waardoor stenen na verloop van tijd uit elkaar vallen. Ook vorstverwering, waarbij door het uitzetten van bevroren water gesteente afbreekt, is een vorm van fysische verwering.
  • Organogene verwering: hierbij spelen planten een rol. Het is een combinatie van fysische (door plantenwortels wordt materiaal uit elkaar geduwd) en chemische (de plantenwortels laten ook chemische stofjes vrij om het materiaal zacht te maken) verwering. Door organogene verwering kan een verweringslaag ontstaan; een vruchtbare laag in de grond.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verwering&oldid=602048"