Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Vermoorden

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 9 nov 2018 om 22:07
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iemand vermoorden betekent dat je iemand anders met opzet dood maakt.

Iemand vermoorden is strafbaar. Er zijn slechts een paar gevallen waarin je geen zware straf krijgt voor moord, bijvoorbeeld als je iemand moest doden om jezelf te beschermen.

Onderzoek naar de moord

Moord gepleegd, wat nu?

Het verstandigste is om direct naar de politie te gaan jezelf aan te geven, in Nederland krijg je dan al snel strafvermindering. Dit wil niet zeggen dat je snel vrij bent. Stel dat je het in een opwelling geestelijke wandaad gedaan hebt, dan krijg je meestal na onderzoek een lagere straf welke verlengt wordt met TBS.

Gepakt en dan?

Als je zeker het gedaan hebt gelijk bekennen als je in Nederland gepakt wordt, indien in een ander land dan eerst wachten op een Nederlands sprekende advocaat. Deze kan je de wet van het betreffende land kort samenvatten. Kinderen j/m tot aan de dag van hun 18e jaar worden meestal niet vervolgd volgens de regels voor volwassenen. Voor kinderen en jongeren zijn er speciale straffen en jeugdgevangenissen. Bij jongeren die misdaden hebben begaan wordt ook altijd geprobeerd hen te heropvoeden, zodat ze leren dat het echt niet kan. Soms krijgen ze psychologische hulp.

Straffen in verschillende landen

Hieronder staan de straffen voor moord in drie verschillende landen. Op deze manier kun je de verschillen in bestraffing vergelijken.

Nederland

Je bent gepakt en hebt al dan niet vrijwillig bekend dan wordt je als je 18+ bent als volwassenen gestraft. In Nederland zijn er zaken geweest waarbij een overtuigend toegegeven moordenaar slechts 4 jaar + TBS krijgt.

Let wel op dat als je in Nederland levenslang krijgt. Dit ook echt levenslang is!

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wordt een moord veel hoger opgepakt en kan je zonder twijfel een celstraf van +/- 15 jaar krijgen. En maak je het bonter dan al snel levenslang of doodstraf. Levensland en doodstraf kennen beide een annuleer of gratie regeling. Tussen doorveroordeling en executie zit vaak meer dan 2 jaar.

Iran

Iran is net als sommige andere Arabische landen een land waar je voor weinig de doodstraf kan krijgen, ook kinderen kunnen de doodstraf krijgen. Executie kan gemiddeld vanaf 11 jaar al. Stel dat je dus een moord of moorden pleegt in Iran dan is het vrijwel zeker dat je de doodstraf krijgt. Recent zijn er nog een aantal jongens van 14 tot 16 opgehangen.

Ook is er door radicalen een 5-jarig jongetje opgehangen en eveneens dus overleden. Tot zover het officieel is mogen meisjes vanaf 9 jaar en jongens vanaf 15 jaar worden gedood door de Iraanse justitie. In de praktijk kijken ze niet zo nauw. Je krijgt in Iran eerder de doodstraf dan levenslang, is het geen ophanging dan wel steniging of je wordt door het leger met machine geweren doodgeschoten.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vermoorden&oldid=532008"