Verloskundige

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een verloskundige in 1513

Een verloskundige of vroedvrouw is iemand die vrouwen begeleid die zwanger zijn. Zij controleert of de baby goed groeit en zich goed ontwikkeld. Zij let ook op de gezondheid van de zwangere vrouw en geeft veel tips en uitleg over de zwangerschap en de bevalling.

Bevalling

Als de zwangere vrouw gaat bevallen dan belt ze de verloskundige die komt dan thuis kijken of de bevalling echt begonnen is. Dat kan op ieder moment, midden in de nacht, in het weekend of tijdens bijvoorbeeld kerstmis. De verloskundige werkt vaak in diensten met andere collega's maar als ze dienst heeft moet ze altijd bereikbaar zijn voor vragen of om bij iemand thuis te gaan kijken. Als de zwangere inderdaad gaat bevallen dan kan ze thuis bevallen of in het ziekenhuis. De verloskundige is namelijk goed getraind en heeft ook alle spullen bij zich om thuis een bevalling te doen. Tijdens de bevalling helpt ze de bevallende vrouw om met de krampen om te gaan. Ze controleert of de hartslag van de baby goed is en of de bevalling goed vordert. Ze mag de baby aanpakken en aan de moeder geven. Als de baby goed is afgedroogd dan klemt ze de navelstreng af met een klemmetje en mag de vader de navelstreng doorknippen. Ze helpt ook bij het geboren laten worden van de moederkloek ( placenta) dit is het orgaan dat aan de andere kant van de navelstreng zit en waar de voeding en de zuurstof voor de baby van de moeder vandaan komt. Dan controleert ze of de moeder nog hechtingen moet en als dat gedaan is is de bevalling klaar.

Verloskundigen kijken het baby'tje na. Tellen de teentjes en de vingertjes en controleren of de baby er gezond uitziet.

Kraambed

In het kraambed de eerste week na de bevalling komt de verloskundige nog een paar keer langs om te zien of de baby goed groeit en drinkt en ook of de moeder weer goed hersteld. Ook nu mogen de vader en moeder altijd bellen als ze zich ongerust maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verloskundige&oldid=571103"