Verkiezingen

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 9 mei 2019 om 19:48 (Wijzigingen door Love1maroc2girl (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Rots61)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bij verkiezingen kunnen mensen kiezen welke politieke partijen in het parlement of in de gemeenteraad komen. De grootste politieke partij "neemt dan het voortouw" om met andere (kleinere) partijen een zogeheten coalitie aan te gaan. Dat wil zeggen dat deze samen met een of meer andere partijen de regering van een land of het bestuur van een gemeente vormt. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder heeft het recht (vroeger zelfs de plicht) te stemmen in de verkiezingen op de partij met wie hij het eens is.

Het is dus niet zo, dat je op een regering of een gemeentebestuur kunt stemmen. Je kunt alleen op een politieke partij stemmen en wat die dan vervolgens met jouw stem gaat doen, dat moet je nog maar afwachten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verkiezingen&oldid=559491"