Vergrijzing

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze meneer is nu nog dokter, maar zal snel met pensioen gaan

Vergrijzing is een moeilijk woord dat betekent dat de gemiddelde leeftijd van de bevolking in een land stijgt. Dit gebeurt nu in Nederland, er zijn dus steeds meer oudere mensen in ons land en steeds minder kinderen en werkende mensen. De vergrijzing wordt de komende jaren erger en bereikt in Nederland in 2039 haar hoogtepunt met 4,6 miljoen inwoners die 65 jaar of ouder zijn. Het voordeel van de vergrijzing is dat de bevolkingsgroei minder wordt en de overbevolking in ons land minder erg wordt.

Ontwikkeling van de bevolking in Nederland in de loop van de tijd. Onderin de bevolkingspiramide staan de jonge mensen, bovenin de oudere mensen

De oorzaken van de vergrijzing

De vergrijzing heeft een aantal oorzaken.

  • Mensen worden steeds ouder, de levensverwachting neemt toe.
  • Er worden minder kinderen geboren dat vroeger.
  • Na de tweede wereld oorlog was de babyboom, er werden toen erg veel kinderen geboren. Iedereen die toen geboren is, is nu oud.
  • Al lange tijd komen er veel buitenlanders naar Nederland om hier te wonen, deze mensen worden nu ook oud is ons land.

De gevolgen van de vergrijzing

Doordat een steeds groter deel van de bevolking in Nederland ouder is dan 65 veranderen er een aantal zaken. Alle mensen in Nederland gaan als zij ongeveer 65 jaar zijn met pensioen. Als je met pensioen gaat krijg je geld van de overheid om van te kunnen leven, omdat je geen geld meer verdient. Nu er steeds meer mensen zijn die met pensioen gaan, kost dat de overheid erg veel geld. Ook zijn oudere mensen vaker ziek dan jonge mensen. Als ze heel oud zijn, kunnen ze soms niet meer zelfstandig wonen en gaan zij naar een verzorgingstehuis of en verpleeghuis. De overheid betaald deze zorginstellingen maar gedeeltelijk. Een bejaarde die er gaat wonen moet een hele hoge huur betalen. Die betaalt zij uit haar pensioen of haar spaargeld. Hij of zij kan veel spaargeld hebben omdat ze het jaren geleden gekochte huis met winst kan verkopen. Heft de bejaarde geen spaargeld, dan betaalt de overheid een deel van de huur.

De overheid kan al dit soort dingen betalen, doordat wij als we werken steeds een beetje van onze loon afstaan aan de belasting. Nu een steeds groter deel van de bevolking met pensioen is en niet meer werkt, is er een steeds kleiner wordend deel van de bevolking wat nog wel werkt die belasting betalen. De overheid moet meer betalen nu er meer oudere mensen zijn, maar krijgt minder geld binnen nu de verhouding tussen de werkende en de niet werkende veranderd. Deze verhouding noem je de Grijze druk.

Ook zullen er in de inrichting van ons land zaken veranderen. Nu er minder kinderen geboren worden zijn en minder scholen nodig dan vroeger, maar er zijn juist wel weer meer verzorgingstehuizen nodig door het groeiende aantal ouderen is ons land. Veel jonge mensen willen graag in de stad wonen. Zij verhuizen vanuit de dorpen naar de stad. De ouderen blijven vaak in de dorpen wonen. Hierdoor zullen de verschillen tussen de stad en het dorp erg toenemen. Als de ouderen overlijden zal het dorp leeg komen te staan.

Hoe kunnen we het beste met deze gevolgen omgaan?

De vergrijzing zorgt ervoor dat er zaken gaan veranderen in ons land. Als we niks veranderen zal de overheid straks niet voldoende geld hebben om alles te betalen en zullen er te weinig zorgvoorzieningen zijn. Ook zullen er scholen zijn met of heel weinig leerlingen, of er moeten scholen dicht en de gebouwen blijven dan leeg staan. Dit mag natuurlijk niet gebeuren, er zullen dus aanpassingen moeten worden gedaan. Zo zouden de scholen kunnen worden omgebouwd tot verzorgingstehuizen.

Om ervoor te zorgen dat de overheid alle voorzieningen (onderwijs, geld om de pensioen te betalen, verzorgingstehuizen enz.) kan blijven betalen moeten er zaken veranderen. Een mogelijke oplossing is mensen later met pensioen laten gaan. Hierdoor krijgt de overheid langer belasting binnen en hoeven zij de mensen pas later geld te betalen voor hun pensioen. Bovendien betalen de mensen langer belasting. Een andere mogelijkheid is om de pensioenen te verlagen. De tijd van de arme bejaarde ligt achter ons. Moderne bejaarden hebben gemiddeld veel meer geld en als ze spaarzaam hebben geleefd, ook nog een huis.

Door de vergrijzing moeten er dus een aantal zaken veranderen. Dit zijn lastige beslissingen die de overheid maakt. Mensen moeten altijd wennen aan veranderingen, daarom zou het het beste zijn als deze veranderingen stap voor stap worden doorgevoerd.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vergrijzing&oldid=557731"