Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!
Stem nu op: Dyscalculie, Dementie en Koude Oorlog

Veiligheidsraad

Uit Wikikids
Versie door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 22 jun 2015 om 22:39
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De VN-Veiligheidsraad of kortweg de Veiligheidsraad is een belangrijk orgaan Vraagteken2.png van de Verenigde Naties. Dit orgaan moet er in de eerste plaats op toezien dat de internationale veiligheid en vrede worden gehandhaafd, in het kader van de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties. De VN-Veiligheidsraad werd tegelijk met de Verenigde Naties opgericht, op 26 juni 1945.

De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden van de Verenigde Naties, waarvan vijf permanente leden: China, Frankrijk, Rusland (voorheen de Sovjet-Unie), de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De overige tien landen worden telkens voor twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties; elk jaar worden er vijf nieuwe landen gekozen. Van deze tien landen zijn er drie uit Afrika, twee uit Azië, twee uit Latijns-Amerika, één uit Oost-Europa en twee uit een restgroep (West-Europa, Canada, Oceanië), waarvan minstens één uit West-Europa. Van de vijf Afrikaans-Aziatische landen is er altijd één Arabisch land, beurtelings uit Afrika en Azië.

Elk lid van de Verenigde Naties mag (zonder stemrecht) deelnemen aan vergaderingen van de Veiligheidsraad, indien deze VN-lidstaat meent dat zijn belangen in het geding Vraagteken2.png zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Veiligheidsraad&oldid=407739"