Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Veiligheidsraad: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(Dit was deels gewoon tekst van Wikipedia, iets anders)
Regel 1: Regel 1:
De '''Veiligheidsraad''' is een belangrijk orgaan van de [[Verenigde Naties]] en heeft de primaire verantwoordelijkheid voor het '''handhaven van de''' '''internationale veiligheid en vrede''', in het kader van de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties.
+
De '''Veiligheidsraad''' is een belangrijk orgaan van de [[Verenigde Naties]]. Dit orgaan moet er in de eerste plaats op toezien dat de internationale veiligheid en vrede worden gehandhaafd, in het kader van de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties. De VN-Veiligheidsraad werd tegelijk met de Verenigde Naties opgericht, op 26 juni 1945.  
  
 
De Veiligheidsraad bestaat uit '''vijftien leden''' van de Verenigde Naties, waarvan '''vijf permanente''' leden: [[China]], [[Frankrijk]], [[Rusland]] (voorheen de [[Sovjet-Unie]]), de [[Verenigde Staten]] en het [[Verenigd Koninkrijk]].
 
De Veiligheidsraad bestaat uit '''vijftien leden''' van de Verenigde Naties, waarvan '''vijf permanente''' leden: [[China]], [[Frankrijk]], [[Rusland]] (voorheen de [[Sovjet-Unie]]), de [[Verenigde Staten]] en het [[Verenigd Koninkrijk]].

Versie van 16 apr 2015 20:54

De Veiligheidsraad is een belangrijk orgaan van de Verenigde Naties. Dit orgaan moet er in de eerste plaats op toezien dat de internationale veiligheid en vrede worden gehandhaafd, in het kader van de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties. De VN-Veiligheidsraad werd tegelijk met de Verenigde Naties opgericht, op 26 juni 1945.

De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden van de Verenigde Naties, waarvan vijf permanente leden: China, Frankrijk, Rusland (voorheen de Sovjet-Unie), de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De overige tien landen worden telkens voor twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties; elk jaar worden er vijf nieuwe landen gekozen. Van deze tien landen zijn er drie uit Afrika, twee uit Azië, twee uit Latijns-Amerika, één uit Oost-Europa en twee uit een restgroep (West-Europa, Canada, Oceanië), waarvan minstens één uit West-Europa. Van de vijf Afrikaans-Aziatische landen is er altijd één Arabisch land, beurtelings uit Afrika en Azië.

Elk lid van de Verenigde Naties mag (zonder stemrecht) deelnemen aan vergaderingen van de Veiligheidsraad, indien die meent dat de belangen van dat lid in het geding zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Veiligheidsraad&oldid=396023"