Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Varken

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2020 om 22:25 (Dubbele info)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vier varkens in de modder

Het varken is een zoogdier. Varkens komen in het wild voor als zwijnen.

Kenmerken

Een varken is roze en hij heeft een ronde neus (wroetschijf) en een krulstaart. Ze hebben een schubachtige huid met haren erop. Een varken heeft het vermogen spelletjes te leren. Dat betekent dat ze slim zijn. Er wordt gezegd dat een varken de intelligentie heeft van een kleuter.

Een echt varken is een vlug, behendig en stevig dier met een topsnelheid van 65 kilometer per uur, een actieradius van 50 kilometer per nacht en een gewicht van rond de 100 kilogram. Met hun kleine oogjes kunnen varkens goed zien, ook kleuren en ’s nachts. Ze hebben een goed gehoor en reukvermogen: ze kunnen met de neus net zo goed tasten en voelen als mensenhanden. Wilde varkens eten echt alles: planten, wortels, paddenstoelen, kadavers en levende dieren.

Als voedsel

Vroeger leefden varkens heel anders dan nu. Vier miljoen jaren geleden zijn ze ontstaan en heetten toen wilde zwijnen. Ze leefden in groepen met elkaar vrij in de natuur. Pas 6000 jaar geleden zijn mensen ze gaan houden op een boerderij voor vlees. Voor de Tweede Wereldoorlog (voor 1939 ongeveer) hadden boeren een stuk of vijftien tot twintig varkens.

Na de Tweede Wereldoorlog begon het houden van varkens, evenals andere landbouwdieren. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld groeide het aantal varkens omdat mensen er steeds meer mee gingen fokken. Al die varkens pasten niet meer op boerderijen dus verzon men in de jaren vijftig het systeem bio-industrie. Varkens werden in grote stallen gezet, zonder dat ze naar buiten mogen met nauwelijks daglicht. In 2019 hebben veel boeren ongeveer 7500 varkens boven op elkaar staan in dichte schuren. Varkens zijn, zoals geschreven, erg slimme dieren. Ze vervelen zich in de stallen omdat ze niet meer naar buiten mogen. Die verveling uit zich in elkaar bijten, vooral in de staart. Daarom wordt de staart van een varken er na de geboorte, onverdoofd, afgesneden.

Als de biggen geboren zijn kunnen ze slecht bij hun moeder komen. De moeder ligt vaak tussen metalen buizen waardoor de biggetjes alleen maar bij haar kunnen om te drinken. Na ongeveer drie weken worden ze bij hun moeder weggehaald. Een varken wordt tegenwoordig niet ouder dan zes maanden, daarna is hij rijp voor de slacht.

Namen

  • Een mannetjesvarken heet een beer
  • Het vrouwtje noemen we een zeug
  • Een kleine varkentje heet een big.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Varken&oldid=599670"