Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Vampier: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(link)
(Nosferatu was eerder op het doek te zien)
Regel 1: Regel 1:
Een '''vampier''' is een bloedzuigend wezen, een product van de menselijke fantasie. Ze bestaan dus niet echt. Volgens het bijgeloof komt een vampier 's nachts uit zijn graf om het bloed van de levenden te drinken. Dat bijgeloof komt waarschijnlijk omdat men af en toe doden opgraaft die er na lange tijd goed bewaard uitzien.
+
Een '''vampier''' is een bloedzuigend wezen, een product van de menselijke fantasie. Ze bestaan dus niet echt. Volgens het [[bijgeloof]] komt een vampier 's nachts uit zijn graf om het bloed van de levenden te drinken. Dat bijgeloof komt waarschijnlijk omdat men af en toe doden opgraaft die er na lange tijd goed bewaard uitzien.
  
Zijn eerste verschijning was in [[Roemenië|Roemeense]] [[Mythen]] en [[Sagen]]. Sterker nog: veel mensen dachten dat de toenmalige leider van [[Transsylvanië]] een vampier was. Zijn naam was [[Vlad Tepes]] maar hij was ook bekend als ''Vlad de Spietser'' of ''Graaf Dracula'' (wat zoveel betekent als Graaf Drakenzoon). Waarschijnlijk kende de schrijver [[Bram Stoker]] dit verhaal toen hij zijn boek "[[Dracula]]" (1897) schreef. In 1931 kwam ook een film uit genaamd [[Dracula (film)|Dracula]] onder de regie van [[Tom Browning]]. Dit was de eerste keer dat vampieren op het doek verschenen. Ook wordt de [[Vampiervleermuis]] wel eens verward met een vampier,
+
Zijn eerste verschijning was in [[Roemenië|Roemeense]] [[mythen]] en [[sagen]]. Sterker nog: veel mensen dachten dat de toenmalige leider van [[Transsylvanië]] een vampier was. Zijn naam was [[Vlad Tepes]] maar hij was ook bekend als ''Vlad de Spietser'' of ''Graaf Dracula'' (wat zoveel betekent als Graaf Drakenzoon). Waarschijnlijk kende de schrijver [[Bram Stoker]] dit verhaal toen hij zijn boek "[[Dracula]]" (1897) schreef. In 1931 kwam ook een film uit met de titel [[Dracula (film)|Dracula]] onder de regie van [[Tom Browning]]. Dit was de eerste keer dat Dracula op het doek verscheen. Ook wordt de [[vampiervleermuis]] wel eens verward met een vampier,
  
 
== Gewoonten ==
 
== Gewoonten ==
Regel 8: Regel 8:
 
== Zwaktes ==
 
== Zwaktes ==
 
Je kunt een vampier verjagen met:
 
Je kunt een vampier verjagen met:
* [[Knoflook]].
+
* [[knoflook]];
* Een crucifix (dat is een heiligkruis van het christendom, waar Jezus aan stierf)
+
* een crucifix (dat is een heiligkruis van het christendom, waar Jezus aan stierf)
Je kunt een vampier doden door:
+
Je kunt een vampier doden door:.
* Een Houtenstaak (dat een dikke stok met aan het uit einde een punt) van een speciaal soort hout in zijn hart te steken.
+
* een houten staak (een dikke stok met aan het uiteinde een punt) van een speciaal soort hout in zijn hart te steken;
 
* [[UV-straling]](een vampier kan namelijk niet tegen de zon, dan krijgt hij pijn, uitslag of hij gaat dood)
 
* [[UV-straling]](een vampier kan namelijk niet tegen de zon, dan krijgt hij pijn, uitslag of hij gaat dood)
* Ze te laten verslinden door een [[Weerwolf]] (want dat is de vijand van de vampier)
+
* ze te laten verslinden door een [[weerwolf]] (want dat is de vijand van de vampier).
  
  

Versie van 6 nov 2019 om 12:19

Een vampier is een bloedzuigend wezen, een product van de menselijke fantasie. Ze bestaan dus niet echt. Volgens het bijgeloof komt een vampier 's nachts uit zijn graf om het bloed van de levenden te drinken. Dat bijgeloof komt waarschijnlijk omdat men af en toe doden opgraaft die er na lange tijd goed bewaard uitzien.

Zijn eerste verschijning was in Roemeense mythen en sagen. Sterker nog: veel mensen dachten dat de toenmalige leider van Transsylvanië een vampier was. Zijn naam was Vlad Tepes maar hij was ook bekend als Vlad de Spietser of Graaf Dracula (wat zoveel betekent als Graaf Drakenzoon). Waarschijnlijk kende de schrijver Bram Stoker dit verhaal toen hij zijn boek "Dracula" (1897) schreef. In 1931 kwam ook een film uit met de titel Dracula onder de regie van Tom Browning. Dit was de eerste keer dat Dracula op het doek verscheen. Ook wordt de vampiervleermuis wel eens verward met een vampier,

Gewoonten

In veel verhalen hebben vampieren een bleke huid en rode ogen. Zij gaan zodra het donker is op zoek naar mensen om hun bloed te stelen door een beet in de nek. Ook hebben ze de kracht om te veranderen in een vleermuis en beschikken ze over hypnose. Wie een beet krijgt van een vampier, wordt er zelf een.

Zwaktes

Je kunt een vampier verjagen met:

  • knoflook;
  • een crucifix (dat is een heiligkruis van het christendom, waar Jezus aan stierf)

Je kunt een vampier doden door:.

  • een houten staak (een dikke stok met aan het uiteinde een punt) van een speciaal soort hout in zijn hart te steken;
  • UV-straling(een vampier kan namelijk niet tegen de zon, dan krijgt hij pijn, uitslag of hij gaat dood)
  • ze te laten verslinden door een weerwolf (want dat is de vijand van de vampier).


Ze zijn moeilijk te doden of te verjagen.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vampier&oldid=581538"