Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Vallende ster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.
Vallende ster

Wat is een vallende ster?

Een vallende ster (oftewel een meteoor) is een kort lichtlijntje wat je aan de nachthemel ziet als een klein stofdeeltje op ongeveer 100 km hoogte van de de aarde in de atmosfeer terecht komt. Het stofdeeltje gaat soms wel tientallen kilometers per seconde, dus dat is erg snel. Omdat het zo snel gaat wordt het uiteengerukt en verdampt het volledig. Daarom komt er dus een lichtspoor. De naam 'vallende ster' is ontstaan omdat het als je naar de lucht kijkt, net lijkt of een ster zich verplaatst.

Wanneer kun je ze zien?

Je kunt vallende sterren altijd zien, als je geluk hebt. Maar op een paar bijzondere dagen kun je ze vaker zien dan in de rest van het jaar. En deze dagen gelden elk jaar dus niet alleen dit jaar. Bij een onbewolkte hemel zie je er soms wel honderden per uur. Op de 13e en 14e december kun je de Leoniden zien en op 12 augustus. Als je een vallende ster ziet mag je een wens doen. Alleen moet je hem wel hebben uitgesproken voordat ie weer is verdwenen. Dat is dus eigenlijk onmogelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vallende_ster&oldid=477976"