Uppsala

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2021 om 15:54 (Categorie:Zweedse plaats verwijderd; Categorie:Plaats in Zweden toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kathedraal van Uppsala.

Uppsala is de op drie na grootste stad in Zweden. Het is de hoofdstad van de provincie Uppsala län en de gemeente Uppsala. Het ligt 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stockholm. Uppsala heeft 128.410 inwoners en een oppervlakte van 47,86 km². De 80 kilometer lange rivier de Fyrisån stroomt door de stad. De burgemeester is Gunnar Hedberg. Er is geen tijdverschil met Nederland en België. Er heerst een vochtig continentaal klimaat en het hoogste punt is 15 meter. Uppsala kent meerdere universiteiten en hogescholen, waaronder de universiteit van Uppsala. Deze telt bijna 40.000 studenten en Uppsala is hierdoor een typische studentenstad. In Uppsala staat de grootste kathedraal van Zweden. Het bouwjaar is onbekend, maar het zal ergens tussen 1270 en 1435 gebouwd zijn. Het hoogste punt is wel 118 meter hoog. In de kathedraal zijn Gustaaf I van Zweden en Carolus Linnaeus begraven. In de 16de eeuw trokken veel Walen uit België naar Uppsala omdat ze daar hun kennis over de ijzerindustrie konden verbeteren. Vandaag de dag zijn nog altijd de Walen een belangrijke groep in Uppsala. In 1702 brandde een groot deel van Uppsala plat, onder andere de kathedraal werd zwaar beschadigd. De luchthaven Stockholm-Arlanda ligt 35 kilometer naar het zuiden. De hoofdstad Stockholm is met 60 kilometer de dichtstbijzijnde stad.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Uppsala&oldid=658545"