Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Uithoorn

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 10 apr 2019 om 19:10 (Categorie:Uithoorn toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Uithoorn is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. In Uithoorn wonen 28.114 mensen. Het centrum van Uithoorn ligt aan de rivier de Amstel. Ook de Thamerkerk, een bekend gebouw, ligt aan de Amstel. Rond Uithoorn liggen diverse forten die gebouwd zijn voor de stelling van Amsterdam.

Wijken

Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel nieuwe huizen bijgebouwd in Uithoorn. In chronologische volgorde zijn de volgende wijken gebouwd:

In de wijken Zijdelwaard en Meerwijk ligt een groot overdekt winkelcentrum. Het winkelcentrum van Zijdelwaard brandde in de jaren '80 tot de grond toe af, waarna er een nieuw winkelcentrum wordt gebouwd.

Verkeer

Dwars door het centrum van Uithoorn loopt de provinciale weg N201. Hierdoor wordt het dorpscentrum doormidden gesneden. Daarom heeft de gemeenteraad van Uithoorn besloten om deze weg te verleggen. Hierdoor ontstaat er weer één dorpscentrum.

Natuur

In Uithoorn ligt het natuurgebied 'het Zijdelmeer'. In dit gebied broeden veel bijzonder vogels en andere dieren. 's Winters is het water vaak in gebruik als ijsbaan. Tot voor kort stonden er ook lichtmasten aan het Zijdelmeer, om zo ook 's avonds te kunnen schaatsen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Uithoorn&oldid=555283"