Tweekamerstelsel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In het oranje de eenkamerstelsels, in het blauw de tweekamerstelsel en in het zwart de overige systemen.

Een tweekamerstelsel is een stelsel waarbij het parlement twee kamers/huizen heeft. De eerste kamer heet dan meestal de senaat of het Hogerhuis en de tweede kamer het Lagerhuis.

Een parlement beslist over wetten en andere zaken voor de toekomst van een land. Nederland en België hebben beide een tweekamerstelsel. In Nederland zijn er de Tweede Kamer (lagerhuis) en de Eerste Kamer (hogerhuis). In België kent men de Kamer van Volksvertegenwoordigers (lagerhuis) en de Senaat (hogerhuis). Er zijn verschillende redenen om twee kamers te hebben. Als eerste om de bevolkingsgroepen te vertegenwoordigen. In het hogerhuis zat meestal de adel en in het lagerhuis de gewone bevolking. Aangezien deze twee groepen anders tegen zaken aankeken, moesten ze gescheiden worden. Bij federaties werd met een heel andere reden voor twee kamers gekozen. In het lagerhuis mocht het volk direct bepalen wie erin zou komen, maar in het hogerhuis werd dit via een omweggetje gedaan. De deelstaten van het land zitten in het hogerhuis in dat geval, waarvan diens bestuur weer wordt gekozen via de bevolking (vaak). Meestal heeft het hogerhuis minder macht dan het lagerhuis, behalve als het om belangrijke zaken gaat (zoals een wijziging in de grondwet).

Onder andere Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Italië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Duitsland hebben een tweekamerstelsel.

De tegenhanger van een tweekamerstelsel is een eenkamerstelsel. Saoedi-Arabië en Vaticaanstad hebben een eigen systeem.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweekamerstelsel&oldid=468955"