Twee zonder

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 25 nov 2022 om 16:30 (Aanzet Twee zonder)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Britse twee zonder in 2004

Een twee zonder (in het Engels coxless pair) is een roeiboot die wordt gebruikt in de wedstrijdroeisport. Het is ontworpen voor twee roeiers, die de boot voortbewegen met veegriemen.

De bemanning bestaat uit een paar roeiers, elk met één riem (roeispaan), één aan de slagzijde (roeier rechts) en één aan de boegzijde (roeier links). Zoals de naam al doet vermoeden, is er geen stuurman op zo'n boot en moeten de twee roeiers de besturing en de juiste timing van de roeislagen onderling gelijk zien te krijgen waarbij ze gebruik maken van een stuurinstallatie die met de voet wordt bediend door een van de roeiers. De boot die wordt bestuurd door een (extra) stuurman wordt een "twee met" genoemd.

Raceboten (vaak "schelpen" genoemd) zijn lang, smal en grotendeels halfrond in dwarsdoorsnede om de lucht- en waterweerstand tot een minimum te beperken. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van hout, maar tegenwoordig worden de schelpen nu bijna altijd gemaakt van een composietmateriaal (meestal met koolstofvezel versterkte kunststof) voor sterkte- en gewichtsvoordelen. Twee zonder boten hebben een vin naar achteren om rollen en gieren (afdrijven) te voorkomen. De riggers (steunen met een dol voor de roeispanen) zijn afwisselend langs de boot gespreid, zodat de krachten asymmetrisch op elke zijde van de boot worden uitgeoefend.

Een paar zonder stuurman wordt vaak beschouwd als de moeilijkste boot om te roeien, aangezien elke roeier in samenwerking met de ander zijn zijde moet balanceren, evenveel kracht moet uitoefenen, zijn roeispaan tegelijk in het water moet steken en tegelijkertijd het blad moet uittrekken om de boot zo soepel en goed mogelijk te verplaatsen.

De "twee zonder" is een van de door de International Rowing Federation erkende klasse en er wordt ook mee deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Twee_zonder&oldid=749404"