Twee met

Uit Wikikids
Versie door Keyhunt (overleg | bijdragen) op 14 dec 2022 om 22:45
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikasnse twee met stuurman tijdens de Olympische spelen in 1988

Een twee met (in het Engels coxed pair) is een gladde roeiboot die wordt gebruikt in de wedstrijdroeisport. Het is ontworpen voor twee personen die de boot voortstuwen met veegriemen en wordt bestuurd door een stuurman.

De bemanning bestaat uit twee roeiers met elk een roeispaan en een stuurman. Eén roeier bevindt zich aan de slagzijde (roeier aan de rechterkant) en de andere aan de boogzijde (roeier aan de linkerkant). De stuurman bestuurt de boot met behulp van een roer en kan aan de achtersteven van de boot zitten waar er zicht is op de bemanning of in de boeg (bekend als een boeglader). Met een boeglader is versterking (luidspreker) nodig om te communiceren met de bemanning die erachter zit, maar de stuurman heeft een beter zicht op de koers en de gewichtsverdeling kan de boot helpen sneller te gaan. Als er geen stuur is, wordt de boot een "twee zonder" genoemd.

Raceboten (vaak "schelpen" genoemd) zijn lang, smal en grotendeels halfrond in dwarsdoorsnede om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Oorspronkelijk gemaakt van hout, worden schelpen nu bijna altijd gemaakt van een composietmateriaal (meestal met koolstofvezel versterkte kunststof ) voor sterkte- en gewichtsvoordelen. Paren hebben een vin naar achteren om rollen en gieren (afdrijven) te voorkomen en om het roer te helpen. De riggers (steunen met een dol voor de roeispaanen) zijn afwisselend langs de boot gespreid, zodat de krachten asymmetrisch op elke zijde van de boot worden uitgeoefend.

De "twee met" is een van de door de International Rowing Federation erkende klasse. Het was een van de oorspronkelijke evenementen op de Olympische Spelen, maar werd in 1992 geschrapt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Twee_met&oldid=753889"